Νέα διαταραχή ύπνου απειλεί την υγεία μας!

Είναι γνωστό ότι ο ύπνος έχει κυρίαρχο ρόλο στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και στα επίπεδα της ενέργειάς μας μέσα στην ημέρα, αλλά απ’ ότι φαίνεται έχει αρχίσει να γίνεται πολυτέλεια για κάποιους. Έτσι μία νέα διαταραχή ύπνου φαίνεται πως απειλεί την υγεία μας.

Από την άλλη ένας καλός και ήρεμος ύπνος είναι βασικός για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην απαιτητική καθημερινότητα καθώς είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της καλής σωματικής και ψυχικής υγείας.

Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου μας, όπως για παράδειγμα είναι το στρώμα, μια θορυβώδης περιοχή, το κινητό τηλέφωνο, οι πολλοί καφέδες που ήπιαμε και γενικότερα η διατροφή μας.

Σύμφωνα με μελέτες, υποτίθεται ότι πρέπει να κοιμόμαστε επτά με εννιά ώρες ημερησίως προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, αλλά πάρα πολλοί δείχνουν να δυσκολεύονται στο να πετύχουν αυτόν το στόχο.

Πιθανόν να μην το γνωρίζεις, όμως υπάρχει μια νέα διαταραχή ύπνου που ανακάλυψαν οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια και ονομάζεται orthosomnia.

Μετά από έρευνες παρατήρησαν ότι πολλοί ασθενείς παρουσίαζαν ένα κοινό πρόβλημα που αφορούσε τον ύπνο τους. Μια εμμονή στην επιδίωξη του τέλειου ύπνου.

Τι ακριβώς είναι η διαταραχή “orthosomnia”

Οι άνθρωποι που πάσχουν από «orthosomnia» ανησυχούν για το αν κοιμούνται καλά. Εχουν μια εμμονή με την ώρα που θα πέσουν στο κρεβάτι, ακόμα κι αν δεν αισθάνονται κουρασμένοι.

Πολλοί από αυτούς έχουν ακόμη και συσκευές παρακολούθησης του ύπνου τους. Ολη η προσοχή τους γενικότερα είναι εάν είχαν ή όχι καλή ποιότητα ύπνου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η χρήση φορητών συσκευών που προσφέρει λεπτομερή στοιχεία για τον ύπνο είναι ολοένα και μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια και δίνει την ευκαιρία σε πολλούς να τσεκάρουν τις συνήθειες του ύπνου τους.

Η orthosomnia, λοιπόν,  αφορά εκείνους που έχουν μια εμμονή με τον «σωστό» ύπνο. Αν λοιπόν έχεις αγοράσει συσκευή ύπνου για να δεις αν κοιμάσαι καλά, καλύτερο είναι να την αποθηκεύσεις κάπου μακριά για το καλό σου.

 

Loading