Κύπρος: Υψηλό το ποσοστό εμφάνισης του βρετανικού στελέχους του κορονοϊού

Σε ποσοστό 25,7% ανιχνεύεται το βρετανικό στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 στην κοινότητα της Κύπρου.

Σύμφωνα με τις εξειδικευμένες εξετάσεις που έγιναν σε θετικά δείγματα που εστάλησαν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), προκύπτει ότι η νέα πιο μεταδοτική μετάλλαξη του ιού υπάρχει στην κοινότητα, προκαλώντας σε μεγάλο βαθμό διασπορά της νόσου και αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών.

Ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας Κύπρου αναφέρει ότι το ECDC ενημέρωσε ότι ανιχνεύθηκε το βρετανικό στέλεχος στα 56 περιπτώσεις από επιπλέον 208 θετικά δείγματα στα οποία διεκπεραιώθηκε επιτυχώς η αλληλουχία (sequencing). Συνολικά, μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η αλληλουχία από το ECDC για 338 δείγματα και έχει εντοπιστεί το βρετανικό στέλεχος σε συνολικά 87 περιπτώσεις, ποσοστό δηλαδή 25,7%. Πρόκειται για θετικά δείγματα της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Άτομα νεαρής ηλικίας επηρεάζονται από το βρετανικό στέλεχος κορονοιού

Όπως αναφέρεται και σε έκθεση του ECDC, το βρετανικό στέλεχος είναι πάνω από 50% πιο μεταδοτικό, επηρεάζει άτομα νεαρότερης ηλικίας και οδηγεί σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια.

Όπως δείχνουν τα δεδομένα, τα εν λόγω χαρακτηριστικά της βρετανικής μετάλλαξης παρατηρούνται και στην Κύπρο, αφού οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια των τελευταίων 10 ημερών αφορούν κυρίως υγιή άτομα νεαρότερης ηλικίας, τα οποία εκδηλώνουν αναπνευστικά προβλήματα. Χαρακτηριστικά το 70% των νοσηλευόμενων είναι από την Επαρχία Λεμεσού, όπου παρατηρείται μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση.

Το μοναδικό όπλο για την προστασία της υγείας μας, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση, είναι η τήρηση των βασικών μέτρων αποστασιοποίησης, ατομικής υγιεινής και μείωσης των κοινωνικών επαφών. Μαζί με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, η ορθή χρήση μάσκας και η προσεκτική κοινωνικοποίηση μπορεί να σώσει τη ζωή μας και να οδηγήσει σε ασφαλή βαθμιαία επιστροφή στην κανονικότητα και να συμβάλει στην ταχύτερη επανεκκίνηση το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Δείτε επίσης: Κύπρος-Covid-19: Σειρά επαφών του Ν. Αναστασιάδη για σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading