Τουρκικά παζάρια με τους έλληνες στρατιωτικούς

Σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία παραμένουν κρατούμενοι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο στον Έβρο. Την ίδια ώρα το τοπίο όσον αφορά το πότε και ποιές κατηγορίες θα τους απαγγελθούν παραμένει θολό.

Χθες, στα δικαστήρια της Αδριανούπολης, η ένσταση των συνηγόρων των δύο ελλήνων στρατιωτικών για αποφυλάκισή τους απορρίφθηκε ενώ στους ίδιους δεν επιτράπηκε κάν να παραστούν στο δικαστήριο. Ως αιτιολογία προβάλλεται το γεγονός ότι οι δύο Έλληνες δεν έχουν μόνιμη κατοικία στη χώρα και ως εκ τούτου θεωρούνται ύποπτοι διαφυγής. Επιπλέον, λέγεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των κινητών τους τηλεφώνων.

Αντιθέτως, εγκρίθηκε το αίτημα των γονέων των δύο στρατιωτικών να τους επισκεφθούν στις φυλακές όπου κρατούνται στα περίχωρα της Αδριανούπολης. Προς το παρόν τουλάχιστον, και επισήμως, η τουρκική κυβέρνηση αρνείται ότι τίθεται ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών,, με τους οκτώ Τούρκους στους οποίους έχει δοθεί άσυλο στην Αθήνα.

Δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής με τους οκτώ Τούρκους

«Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα», είπε ο ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ. Αναφερόμενος στην υπόθεση είπε ότι «υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Μετά το αίτημα του εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη».

Παζάρια και ανησυχία

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα».

Ενδεικτικό της ανησυχίας που προκαλεί η υπόθεση είναι και το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, όπου αναφέρεται ότι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί “κρατούνται ενδεχομένως ως ενέχυρο” προκειμένου η Τουρκία να πιέσει για παραχωρήσεις εκ μέρους της Ελλάδας.

Loading