Και ο Στουρνάρας στο «μενού» του Μαξίμου

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Κι ο Στουρνάρας στο “μενού” του κυβερνητικού συμβουλίου! Τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει, και δικαίως, στους δύο αξιωματικούς μας που βρίσκονται προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη.

Με την υπόθεσή τους, άλλωστε, και τους χειρισμούς που θα γίνουν βάσει διαφόρων σεναρίων θα επικεντρωθεί το κυβερνητικό συμβούλιο που συγκαλείται σήμερα Τρίτη πρωί.

Τους συμμετέχοντες, ωστόσο, σε αυτό δεν θα απασχολήσει μόνο η νέα ελληνοτουρκική ένταση ούτε καν τα σκάνδαλα Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ, μετρό και των θαλασσοδανείων των κομμάτων.

Μεγάλο κομμάτι της συζήτησης θα αφιερωθεί στη δύσκολη διαπραγμάτευση, όπως προδιαγράφεται, με τους δανειστές μας για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Βασική κυβερνητική διακύβευση σε αυτό το πλαίσιο είναι η πάση θυσία αποφυγή της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής, η οποία θα σημάνει νέα δημοσιονομικά μέτρα για το 2019, σε μια χρονιά, δηλαδή, που σύμφωνα με τις περισσότερες ενδείξεις θα είναι εκλογική.

Κάτι τέτοιο, εξάλλου, θα χαλούσε και το κυβερνητικό αφήγημα περί τέλους της επιτροπείας από το καλοκαίρι.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, άλλωστε, ότι έχουν φουντώσει και οι επιθέσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, αλλά και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα σε βάρος του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μαζί με τον πολιτικό του μέντορα Κώστα Σημίτη τάσσονται υπέρ ενός διχτυού ασφαλείας στην περίπτωση που η διεθνής οικονομική συγκυρία σε αντιστοίχιση με τυχόν  αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία εκτοξεύσουν πάλι τα επιτόκια δανεισμού στα ύψη.

Κι αν Στουρνάρας- Σημίτης χαρακτηρίζονται από ορισμένους στο Μαξίμου ως «πέμπτη φάλαγγα» ο δυσκολότερος αντίπαλος θα είναι εκπρόσωποι των Θεσμών, οι οποίοι κι εκείνοι βλέπουν με καλό μάτι την πιστοληπτική γραμμή.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, διαβεβαιώνει τους συνεργάτες του ότι αυτή η ιδέα δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς ομολόγους του κι αρχηγούς κρατών, οι οποίοι δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε νέα διαδικασία να πείσουν τα κοινοβούλιά τους να δεσμεύσουν χρήματα υπέρ της Ελλάδας.

Δεν φαίνεται, μάλιστα, να βρίσκει σύμφωνο ούτε τον Μάριο Ντράγκι, αλλά στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η θητεία Στουρνάρα λήγει το καλοκαίρι του 2020, οπότε θα πρέπει να τον ανεχτούν καθ’ όλη την τρέχουσα κυβερνητική θητεία.

Εκτός αν από το σκάνδαλο Novartis προκύψουν στοιχεία τα οποία δεν θα μπορούσε να αποδομήσει ο φερόμενος ως εμπλεκόμενος διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος…

Loading