«Πρέπει να απαιτήσουμε την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών»

Την ανησυχία του ΚΚΕ για τη σύλληψη και τη δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές εξέφρασε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό «ANT1».

«Το γεγονός ότι μπλέκεται αυτό το επεισόδιο, σε μια περίοδο που η τουρκική άρχουσα τάξη κλιμακώνει την προκλητικότητά της απέναντι στη χώρα μας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, είναι ένας παράγοντας επιπλέον ανησυχίας. Πρέπει να απαιτήσουμε την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους «παραβιάσεις» των συνόρων στον Έβρο είναι καθημερινό φαινόμενο και έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί από την Τουρκία.

Επίσης, υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τη σύλληψη των στρατιωτικών στον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Φ. Κουβέλη. «Είναι άξιο προβληματισμού η παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη. Δεν ξέρω, έχει πάρει ρόλο μεσάζοντα από την κυβέρνηση ή επί παντός επιστητού παρεμβαίνουν;» πρόσθεσε.

Ο Ν. Σοφιανός αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι αμφισβητούνται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ από την Άγκυρα, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η εξέλιξη χρησιμοποιείται σαν πίεση για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, στα πλαίσια του γνωστού αναπαλαιωμένου σχεδίου Ανάν, που οδηγεί κυριολεκτικά σε διχοτόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς σχετικά με το «μεταμνημονιακό» καθεστώς που θα ισχύσει στην Ελλάδα, υπενθύμισε τόσο την κυνική δήλωση του πρωθυπουργού «ξεχάστε το παρελθόν», δηλαδή ξεχάστε αυτά που χάθηκαν τα χρόνια των μνημονίων, όσο και του προέδρου της ΝΔ που δήλωσε για το πακέτο μέτρων που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι «το αναγνωρίζει και στα πλαίσια της συνέχειας του κράτους θα το υλοποιήσει».

Όπως είπε, «η επιτροπεία είναι δεδομένη, κανείς δεν την αμφισβητεί – και στα πλαίσια του μεταμνημόνιου και στα πλαίσια του μηχανισμού εποπτείας της ΕΕ που είναι σε ισχύ. Και φυσικά, αυτή η εποπτεία θα συνοδευτεί και από ένα κείμενο δεσμεύσεων. Εδώ η κυβέρνηση λέει θα είναι δικές μας δεσμεύσεις, δηλαδή μέτρα με πατέντα της ελληνικής κυβέρνησης ή με πατέντα στα πλαίσια της συμφωνίας με τους εταίρους;».

Συμπλήρωσε πως πρέπει να κρατήσουμε ότι μπροστά μας έχουμε τα μέτρα της τέταρτης αξιολόγησης, «να κρατήσουμε δηλαδή ότι υπάρχει ένα εκρηκτικό μείγμα στο οποίο ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει, με αιχμή τους πλειστηριασμούς, με αιχμή τις συλλογικές συμβάσεις, με αιχμή όλα αυτά τα οποία πιέζουν τη δύσκολη καθημερινότητά του».

Loading