ΝΔ: «Θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ 30% σε δυο χρόνια»

Μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% σε δυο χρόνια, δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας στη μεταβίβαση ακινήτων και δημιουργία κινήτρων για την αναβάθμιση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών της χώρας περιλαμβάνει το σχέδιο της ΝΔ για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων.

Στην Πειραιώς είναι πεπεισμένοι πως η ώθηση της αγοράς ακινήτων θα παρασύρει την οικονομία προς την ανάκαμψη και την οριστική έξοδο από την κρίση, για αυτό και είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν τον κλάδο από τον οποίο εξαρτώνται χιλιάδες εργαζόμενοι.

Οι τρεις πυλώνες

Έχοντας ως αδιαπραγμάτευτη αρχή ότι «η ΝΔ δεν υπόσχεται κάτι που δεν μπορεί να εφαρμόσει», στο κυβερνητικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% εντός διετίας είχε κυρίαρχη θέση. Συνοδευόταν μάλιστα με ταυτόχρονη εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές. Με αυτήν την αλλαγή, τονίζουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, η επιβάρυνση από το φόρο ακίνητης περιουσίας θα μειωθεί στο 1% του Α.Ε.Π., προσεγγίζοντας το μέσο όρο των ανεπτυγμένων οικονομιών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.

Όσον αφορά στη μείωση της γραφειοκρατίας για τη μεταβίβαση ακινήτων, στόχος της ΝΔ είναι τα 23 δικαιολογητικά, που απαιτούνται σήμερα, να περιοριστούν τουλάχιστον κατά ένα τρίτο, ενώ στη συνέχεια θα αυξηθούν σημαντικά τα δικαιολογητικά που θα είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά.

Ο τρίτος πυλώνας του κυβερνητικού σχεδίου για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων είναι η παροχή οικονομικών κινήτρων για όλες τις εργασίες που αφορούν την ενεργειακή, λειτουργική, αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων, καθώς και την εν γένει συντήρηση και αξιοποίησή τους. Τα εν λόγω κίνητρα θα έχουν τη μορφή έκπτωσης φόρου, η οποία θα ισοδυναμεί με 40% έως 50% της συνολικής δαπάνης και θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, στα τρία επόμενα έτη.

Όπως εξηγούν υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, οι παραπάνω δράσεις θα δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων. «Σε αυτό το πλαίσιο, μας ενδιαφέρει η τόνωση της ζήτησης ακινήτων και από υπηκόους άλλων χωρών. Είτε αυτοί προέρχονται από την Ε.Ε. και αναζητούν δεύτερη ή εξοχική κατοικία στο Νότο για το μεσογειακό κλίμα, είτε αυτοί προέρχονται από τρίτες χώρες μέσω της ενίσχυσης του προγράμματος “golden visa”. Τα παραδείγματα της Κύπρου, της Μάλτας και της Πορτογαλίας δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια αύξησης των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων από αυτές τις πηγές» τονίζουν.

«Κοστολογημένες οι δεσμεύσεις μας»

Και καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι: «Η Νέα Δημοκρατία – σε αντίθεση με ό,τι έκαναν οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – δεν πρόκειται να δώσει ανεφάρμοστες και μαξιμαλιστικές υποσχέσεις τις οποίες στη συνέχεια δεν θα τηρήσει.  Οι δεσμεύσεις της είναι κοστολογημένες, υλοποιήσιμες και εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Loading