Στη Θεσσαλονίκη σήμερα Τσίπρας- Ρίβλιν

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ριβλίν, προκειμένου να τοποθετήσουν τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Μουσείου του Ολοκαυτώματος.

Το Μουσείο θα αναγερθεί σε μια περιοχή κοντά στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από όπου στη Γερμανική Κατοχή αναχωρούσαν τα «βαγόνια του θανάτου», τα οποία μετέφεραν Εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκεί εξοντώθηκαν περίπου 55.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.

Τον περασμένο Ιούνιο οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκαναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο περιθώριο της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με τη συμμετοχή και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Τότε οι κ. Τσίπρας και Νετανιάχου είχαν εκφράσει την επιθυμία να κάνουν οι ίδιοι και τα εγκαίνια λειτουργίας του Μουσείου.

Τον Δεκέμβριο υπογράφτηκε από τον Προκόπη Παυλόπουλο το Προεδρικό Διάταγμα για την παραχώρηση της έκτασης που ανήκε στη ΓΑΙΟΣΕ και σήμερα θα τοποθετηθεί ο θεμέλιος λίθος, στη διάρκεια ειδικής τελετής που θα πραγματοποιηθεί στις 11.15.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας θα χρηματοδοτήσει το Μουσείο με 10.000.000 ευρώ, ενώ άλλα 10.000.000 θα διαθέσει το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Ο πρόεδρος του Ισραήλ θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας και θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και το ομώνυμο Μουσείο.

Πηγή: ΑΜΠΕ-ΜΠΕ

Loading