Η Βουλγαρία… παρακαλεί Ελλάδα και Σκόπια να τα «βρουν»

Να έχουν επιτυχία και… ευτυχές τέλος οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τα Σκόπια, για την ονομασία του γειτονικού κρατιδίου, ευχήθηκε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο ίδιος αρνήθηκε να πάρει θέση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, εξηγώντας: «Δεν μπορώ να τους δίνω συμβουλές, μπορώ μόνο να τους παρακαλέσω (να βρουν λύση)».

«Εποικοδομητική στάση»

«Αν τα Σκόπια και η Αθήνα δείξουν θάρρος, και οι φίλοι μας, Τσίπρας και Ζάεφ, βρουν λύση του ζητήματος για την ονομασία, θα δείτε ότι σε μερικούς μήνες τα πράγματα θα προχωρήσουν στη θετική κατεύθυνση για όλους μας. Εύχομαι επιτυχία», τόνισε ο Μπορίσοφ, μετά την ολοκλήρωση της τελετής ανταλλαγής των πρωτοκόλλων επικύρωσης, από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, του Συμφώνου Φιλίας, Σχέσεων Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας ανάμεσα στη Σόφια και τα Σκοπια, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (14/2).

«Η Βουλγαρία θα έχει εποικοδομητική στάση, η εξεύρεση λύσης είναι κάτι σημαντικό», πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, αναφορικά με το ρόλο της χώρας του.

«Θα εξοργίσουμε Τσίπρα και Μητσοτάκη, αν…»

Λίγο αργότερα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός μίλησε και σε τηλεοπτική εκπομπή με θέμα τα Σκόπια και υποστήριξε πως δεν είναι σκόπιμο να δίνει κανείς συμβουλές στις δύο εμπλεκόμενες χώρες.

«Αν αρχίσεις να δίνεις συμβουλές εδώ στα Βαλκάνια και να λες τι είναι σωστό και τι δεν είναι, θα γίνει έκρηξη. Αν αρχίσουμε να δίνουμε συμβουλές στον ομόλογό μου, τον κ. Τσίπρα ή στον κ. Μητσοτάκη, ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ή στo VMRO-DPMNE και τον Ζάεφ, σχετικά με το πώς και τι να πράξουν, θα τους εξοργίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Επομένως, δεν μπορούμε παρά να τους πούμε τα εξής: Θυμάμαι ότι πριν την υπογραφή του Συμφώνου καλής γειτονίας και κατόπιν μιας αποτυχημένης συνάντησης που είχαμε στο Μπάνσκο, είπα στον Ζάεφ: ‘Ζόραν, ας είμαστε τολμηροί και ας το κάνουμε’. Και τώρα, που το Σύμφωνο έγινε πια πραγματικότητα, καταγράφεται άνοδος στο διμερές εμπόριο και την τουριστική κίνηση», πρόσθεσε.

Μήνυμα σε Τσίπρα και Ζάεφ

«Αυτό που μπορώ να πω στους ομολόγους μου, Ζάεφ και Τσίπρα, είναι ότι αν μπορέσουν να βρουν συμβιβασμό και να πετύχουν λύση, αυτό θα ήταν υπέροχο για τον κοινό μας δρόμο στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Δεν μπορώ να τους δίνω συμβουλές, μπορώ μόνο να τους παρακαλέσω να το κάνουν», κατέληξε ο Μπορίσοφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading