Βαρουφάκης: «Παρωχημένα τα συλλαλητήρια»

Την δική του άποψη για τα συλλαλητήρια που έχουν διοργανωθεί για την ονομασία της πΓΔΜ, κατέθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό, Real FM.

«Αυτή τη στιγμή που η χώρα ερημώνει μέσα στη δίνη μιας κρίσης που κρατάει οκτώ χρόνια και που εδραιώνεται με τα μέτρα που λαμβάνονται, η αναζωπύρωση του ζητήματος της ονομασίας που είχε ξεχαστεί από το 1992, μόνο αποπροσανατολιστική μπορεί να είναι. Ιδίως στο πλαίσιο μιας χώρας που ασφυκτιά εντός ενός ευρωπαϊκού πλαισίου» τόνισε αρχικά ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Η λογική του πολιτικού κόστους, δεν ανήκει στη DiEM25. Εμείς είμαστε ένα πανευρωπαϊκό, διεθνιστικό αλλά και πατριωτικό κίνημα (ανάλογα με τη χώρα του καθένα) και αν πέφταμε στην παγίδα του πολιτικού κόστους, το οποίο προκύπτει από εθνικιστικές εξάρσεις, καλό θα ήταν να μην είχαμε ξεκινήσει καν αυτή μας την πορεία».

Σ’ ότι αφορά την ανακοίνωση που εξέδωσε το κίνημα είπε: «Κατ’ αρχάς να σας πω ότι η ανακοίνωσή μας, αφορά τα παρωχημένα συλλαλητήρια, τα οποία μόνο κακό μπορούν να κάνουν, δίνοντας βήμα σε εθνικιστικές κραυγές και εξάρσεις ή υβριστικές αναφορές σε γείτονες χώρες και λαούς».

“Απαραίτητη η σύνθετη ονομασία”

Σχετικά με τη δική του πρόταση αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «Θεωρώ απαραίτητη μια σύνθεση ονομασία. Θεωρώ απαραίτητη την καταδίκη οποιουδήποτε αλυτρωτισμού, είτε προέρχεται από τους Σκοπιανούς, είτε προέρχεται από τους Έλληνες. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όταν αρνούμαστε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Μακεδονίας που δεν είναι Έλληνες αλλά έχουν μακεδονική συνείδηση είναι σαν λέμε ότι με το σύνθημα: «Η Μακεδονία είναι Ελληνική» ότι θα πρέπει να πάμε να πάρουμε τα Σκόπια. Το θέμα της FYROM είναι μια διαιρεμένη ιστορία. Υπάρχει το Σλάβικο, υπάρχει και το Αλβανικό στοιχείο. Και πιστέψτε με το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα μας αυτή τη στιγμή, είναι μια εμφύλια σύρραξη ανάμεσα στους Σλάβους και τους Αλβανούς αυτής της μικρής Δημοκρατίας».

Loading