«Να μην ξοδέψουμε πυρομαχικά για Σκοπιανό»!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν στο www.politik.gr πως στο σύμφωνο το οποίο θα καταθέσει ο Νίκος Κοτζιάς στους Σκοπιανούς η ελληνική πρόταση ονομασίας θα είναι το «Gorna Makedonija» («Άνω Μακεδονία»).

Προσθέτουν, πάντως, με νόημα πως το πιθανότερο είναι οι δύο πλευρές να μην τα «σπάσουν» στο ζήτημα της ονομασίας, αλλά- με ευθύνη των Σκοπίων- στις αλλαγές τις οποίες επιθυμεί η Αθήνα ώστε να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές στο Σύνταγμα του βόρειου γείτονα.

Αν, άλλωστε, υπάρξει συμφωνία ως προς τον αλυτρωτισμό, τότε το ονοματολογικό θα έχει δευτερεύουσα σημασία και για την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση προχωρά στη διαπραγμάτευση έχοντας υπόψη και πως αυτή δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να τα βάλει με τις ΗΠΑ στην περίπτωση που η τελευταία επιμείνει στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ακόμα και δίχως συνολική λύση με την Ελλάδα.

Προέχουν και άλλα ζητήματα εκτός από το Σκοπιανό

Γενικότερα, πάντως, στο ΥΠΕΞ (φώτο) κυριαρχεί η άποψη πως δεν είναι εθνικώς επωφελές να σπαταλάμε πυρομαχικά για το Σκοπιανό, αφού προέχει η διευθέτηση των ζητημάτων με την Αλβανία, η ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και, βεβαίως, η δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως δεν αισθάνονται όλοι οι διπλωμάτες ευτυχείς από την τακτική και στρατηγική Κοτζιά στο Μακεδονικό.

Κάθε άλλο, μάλιστα, αφού αρκετοί του χρεώνουν εθελοτυφλία στον αμερικανικό κίνδυνο, τον οποίο θεωρούν υπαρκτό από τη στιγμή που η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απλώσει τα δίχτυα της για τα καλά στα Βαλκάνια, με τελευταίους να υποκύπτουν στη «γοητεία» της τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Loading