Βενιζέλος για Σκόπια: «Η καλύτερη συγκυρία για λύση»

Την άποψή του, ότι αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συγκυρία για συμφωνία με τα Σκόπια, εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Μπορεί να υπάρξει χειρότερη συγκυρία και αυτή έχει σχέση, βεβαίως, με τη στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να δούμε ποια θα είναι η στάση της Ρωσίας, για να είμαστε ειλικρινείς ή για να το πω θετικά», δήλωσε σχετικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ποια λύση προτείνει

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη λύση που ο ίδιος θεωρεί αποδεκτή για τα Σκόπια, καθώς και το δρόμο στον οποίο θα πρέπει να βαδίσει η ελληνική κυβέρνηση.

«Θα συνιστούσε εγγύηση κατά το διεθνές δίκαιο, να υπογράψουμε μία συμφωνία οριστική που να έχει όλες τις αναγκαίες ρήτρες. Ναι, δεν αρκεί αυτό. Πρέπει αυτή να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, διότι κινούμαστε στο πλαίσιο του κεφαλαίου 4 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ»,  σημείωσε αρχικά.

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο γίνεται erga omnes και σε διμερές επίπεδο η συμφωνία και όχι μόνο στο επίπεδο των διεθνών οργανισμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενδιάμεση συμφωνία του 1995 περιλαμβάνει ένα ολόκληρο άρθρο, το οποίο έχουν δεχθεί οι εκπρόσωποι των Σκοπίων.

«Δε μας κατοχυρώνει το Σύνταγμα των Σκοπίων»

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν αρκεί να αλλάξουν το Σύνταγμά τους τα Σκόπια.

«Το Σύνταγμά τους το αλλάζουν κατά το δοκούν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Σημασία έχει τι λέει το διεθνές δίκαιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας και η δυνατότητα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης από εμάς πια και, βεβαίως, το πώς μπορείς να επικαλεστείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στον ΟΗΕ, μία διεθνή υποχρέωση που αναλαμβάνουν τα Σκόπια, την οποία ενδέχεται να παραβιάσουν, γιατί, φυσικά, μπορεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί», εξήγησε.

Loading