ΑΝΕΛ: «Δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα, ούτε μακεδονική γλώσσα»

Διακριτές αποστάσεις από τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ στο Σκοπιανό επιμένουν να κρατούν οι ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα, ούτε μακεδονική γλώσσα».

Σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ πως στο συλλαλητήριο της Αθήνας πρέπει να επικρατήσει «ο αγνός πατριωτισμός των Ελλήνων σχετικά με το όνομα της Μακεδονίας». Η ίδια πάντως δήλωσε ότι θα πάει ως Ελληνίδα πολίτης και ότι το συλλαλητήριο δεν είναι εναντίον της κυβέρνησης.

«Ποιος λέει ότι το συλλαλητήριο είναι εναντίον της κυβέρνησης; Αυτά τα λέει η αξιωματική αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται υπέρ των εθνικών συμφερόντων και εφ’ όλης της ύλης με πρόταγμα την άρση του αλυτρωτισμού του κράτους των Σκοπίων. Δεν θα πρέπει να υπάρχει ίχνος αλυτρωτισμού» υποστήριξε.

Με την ευκαιρία επανέλαβε την πάγια θέση των ΑΝΕΛ, ότι η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» ή παραγώγου του από τα Σκόπια υποδηλώνει και συμπυκνώνει τη διάθεση αλυτρωτισμού εκ μέρους των Σκοπίων.

Απέφυγε να πάρει θέση για το μέλλον των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση

Στην ερώτηση αν υπάρχει η πιθανότητα να «περάσει» σύνθετη ονομασία στην ελληνική Βουλή με δεδομένη την αντίθεση των ΑΝΕΛ, απάντησε «καταρχήν, δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η πορεία της διαπραγμάτευσης. Είναι αρκετά νωρίς για να βγάλουμε τέτοια συμπεράσματα, βλέποντας μάλιστα τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ των Σκοπίων και το γεγονός ότι υπάρχει αναβρασμός στη γείτονα μετά την συμβολική κίνηση για αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου και του κεντρικού αυτοκινητόδρομου».

Τέλος, όταν της τέθηκε το ερώτημα για αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση στην περίπτωση που έρθει συμφωνία για σύνθετη ονομασία, η κ. Παπαδοπούλου απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση.  «Ας μη μιλάμε για υποθετικά σενάρια. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και δεν μπορώ να προδικάσω τις εξελίξεις. Οι ΑΝΕΛ έχουμε πει ότι δεν ψηφίζουμε όνομα με τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του για τα Σκόπια. Εμείς έχουμε εκφράσει τη θέση μας σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ» κατέληξε.

Loading