Θεσσαλονίκη: “Πράσινο φως” για τη νέα κανονιστική πράξη για τα καταστήματα εστίασης

Κατά πλειοψηφία ήρθε η έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη νέα κανονιστική πράξη, που αφορά τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων και ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων και εξοπλισμού, για τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης στη συμπρωτεύουσα.

Ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας στη διάρκεια της τοποθέτησής του στάθηκε στην αναγκαιότητα να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη μια νέα κανονιστική με την επανέναρξη της εστίασης, μετά από την επαναλειτουργία και του λιανεμπορίου.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η οικονομία της πόλης είναι βασισμένη στην εστίαση, στη διασκέδαση, στη φιλοξενία, στον τουρισμό. Στον κλάδο αυτό έχουν επενδυθεί μεγάλα κεφάλαια και απασχολούνται πολλές χιλιάδες εργαζομένων. Άρα έχει μεγάλη σημασία αυτοί οι κλάδοι της οικονομίας να εκκινήσουν σωστά».

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης επεσήμανε πως στόχος είναι «να μπορεί ένας επαγγελματίας στον χώρο της εστίασης να είναι και ελκυστικός και λειτουργικός αλλά και νόμιμος. Να ξέρει τους κανόνες, να είναι απλοί, κατανοητοί και σαφείς».

Ταυτόχρονα, ο κ. Ζέρβας έκανε λόγο για την ανάγκη αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του δημόσιου χώρου.

Από την πλευρά τους, οι αρμόδιοι για το θέμα αντιδήμαρχοι, Μιχάλης Κούπκας και Γιώργος Αβαρλής, στάθηκαν στη διαβούλευση που έγινε τους τελευταίους μήνες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις δημοτικές παρατάξεις για να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Πέτρος Λεκάκης έθεσε επί τάπητος το ζήτημα ελέγχων για σωστή εφαρμογή του σχεδίου «ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι».

Υπέρ της νέας κανονιστικής τάχθηκαν ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης και ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Ιωάννης Μασούτης, που ζήτησαν να μπει τάξη στη Θεσσαλονίκη, ενώ τη διαφωνία τους εξέφρασαν, με υπόμνημα, οι «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου», αναφέροντας πως «περιέχει διατάξεις που αποτελούν κατάφωρη καταπάτηση του κοινόχρηστου χώρου, ο οποίος είναι ήδη συρρικνωμένος».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, υπερψήφισαν την κανονιστική οι επικεφαλής Βασίλης Γάκης και Γιώργος Ορφανός, προσθέτοντας όμως πως θα είναι αυστηροί ως προς την εφαρμογή της.

Θετικά ψήφισε και η Κατερίνα Νοτοπούλου παρότι έκανε λόγο για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα για τα μάτια των επιχειρηματιών της πόλης καθώς στην πραγματικότητα είναι ίδια με της προηγούμενης διοίκησης»,

Τέλος, ο Σπύρος Βούγιας ψήφισε λευκό, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να αυξηθεί ο δημόσιος χώρος με αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις, ενώ εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος αναρωτήθηκε γιατί τόση βιασύνη να περάσει η κανονιστική εν μέσω πανδημίας.

Δείτε επίσης:  Θεσσαλονίκη: “Έπεσαν” υπογραφές και αρχίζει ο καθαρισμός των αντιπλημμυρικών υποδομών

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading