Μειωμένο έως και κατά 3,05% το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.) πραγματοποίησε έρευνα αγοράς, για τις τιμές των τροφίμων στην Πασχαλινή αγορά, με σκοπό να ενημερώσει τους καταναλωτές. Η τιμοληψία έγινε τη Μ. Τετάρτη 4 Απριλίου 2018.

 

ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ

Είδη

Ποσό-

Τιμές

Τιμές

Κόστος

Κόστος

τητα

2017

2018

2017

2018

Από

Έως

Από

Έως

Από

Έως

Από

Έως

Ντομάτες

2

0,50

2,78

0,40

2,39

1,00

5,56

0,80

4,78

Μαρούλι

3

0,89

1,59

0,99

2,18

2,67

4,77

2,97

6,54

Αγγουράκια

2

0,33

0,80

0,44

1,00

0,66

1,60

0,88

2,00

Λεμόνια

1

0,99

1,98

0,79

1,78

0,99

1,98

0,79

1,78

Πατάτες

3

0,75

1,19

0,49

0,98

2,25

3,57

1,47

2,94

Μαϊντανός

1

0,50

0,78

0,33

0,60

0,50

0,78

0,33

0,60

Άνιθος

2

0,33

0,78

0,33

0,60

0,66

1,56

0,66

1,20

Κρεμμυδάκια

2

0,25

0,88

0,33

0,80

0,50

1,76

0,66

1,60

Πορτοκάλια

2

0,57

2,40

0,68

1,69

1,14

4,80

1,36

3,38

Τσουρέκι

2

5,00

12,95

4,42

13,90

10,00

25,90

8,84

27,80

Αβγά

50

0,12

0,46

0,12

0,50

6,00

23,00

6,00

25,00

Μαργαρίνη 800γρ

1

2,05

7,20

1,60

7,33

2,05

7,20

1,60

7,33

Ελαιόλαδο 1lt

0,5

4,44

8,83

4,44

9,10

2,22

4,42

2,22

4,55

Τυρί φέτα 1kg

0,5

5,22

14,13

4,99

12,50

2,61

7,07

2,50

6,25

Σάλτσα ντομάτα 500gr

1

0,50

3,15

0,39

3,15

0,50

3,15

0,39

3,15

Κατσικάκι (εγχώριο)

3

5,70

8,99

5,80

9,50

17,10

26,97

17,40

28,50

Αρνί (εγχώριο)

3

5,49

8,99

5,29

9,50

16,47

26,97

15,87

28,50

Εντόσθια εγχώρια (εντεράκια+συκωταριά)

1

3,99

7,40

4,40

7,00

3,99

7,40

4,40

7,00

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

71,31

158,45

69,14

162,90

Όπως είναι φανερό από τον παραπάνω πίνακα, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις ανώτερες και στις κατώτερες τιμές των ίδιων προϊόντων. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα τραπέζι με προϊόντα υψηλών τιμών θα στοιχίσει υπερδιπλάσια από ένα τραπέζι με τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες που, όμως, αγοράστηκαν με τις κατώτερες τιμές. Με μια προσεκτική έρευνα, πριν από κάθε αγορά, και αξιοποιώντας τις προσφορές, αποφεύγοντας τις παγίδες, μπορούμε να πετύχουμε χαμηλότερο κόστος για το τραπέζι μας.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. υπολογίζει ότι το φετινό Πασχαλινό τραπέζι, για 8-10 άτομα, με μαγειρίτσα, δύο κύρια πιάτα, δύο σαλάτες, τσουρέκι, αβγά και φρούτα, θα στοιχίσει από 69,14 ευρώ έως 162,90 ευρώ. Δηλαδή, εάν επιλέξουμε τις χαμηλές τιμές, το κόστος του τραπεζιού θα είναι μειωμένο κατά −3,05%, ενώ αν επιλέξουμε τις υψηλές τιμές, το κόστος του τραπεζιού θα είναι αυξημένο κατά 2,81% σε σχέση με πέρυσι.

To ΚΕ.Π.ΚΑ. συνιστά στους καταναλωτές: Όχι υπερβολές στις ποσότητες που αγοράζουμε. Η υψηλότερη τιμή δε σημαίνει πάντοτε και καλύτερη ποιότητα.

Loading