Μίχαλος: «Βιώσιμη ανάπτυξη μόνο με διαρθρωτικές αλλαγές»

Να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις και αλλαγές ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνταντίνος Μίχαλος, κατά την απογευματινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητηρίου,  στην οποία παρέστη και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου ανέφερε πως η οικονομία δείχνει κάποια θετικά σημάδια. Ωστόσο, τόνισε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη.

Τα εύσημα στον Κ. Μητσοτάκη

«Όπως και εσείς ο ίδιος έχετε δηλώσει, μια βιώσιμη πολιτική αλληλεγγύης, δεν μπορεί παρά να ξεκινά  από τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Από την ανάπτυξη δεξιοτήτων, από την ανάδειξη νέων ευκαιριών για δουλειά και για αξιοπρεπή εισοδήματα», είπε ο κ. Μίχαλος, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ απένειμε τα εύσημα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντάς του: «Οφείλω  να  επισημάνω,  ότι  σας  τιμά  το  γεγονός, ότι ως αρχηγός  της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα έχετε επισημάνει όλα αυτά και κυρίως δεν έχετε πέσει ως τώρα, στην παγίδα της παροχολογίας και των υποσχέσεων».

Σταθερή θέση για μειώσεις φόρων

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο κ. Μίχαλος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του επιμελητηρίου, για ένα  σταθερό, προβλέψιμο  και φιλικότερο προς το επιχειρείν, φορολογικό καθεστώς:

«Με θέσπιση σταθερού  φορολογικού συντελεστή της τάξης του 15% επί των καθαρών κερδών των επιχειρήσεων, με ενιαία φορολογική κλίμακα, αναμόρφωση του φόρου ακίνητης περιουσίας, σταδιακή μείωση ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 10%, στοχευμένες πολιτικές για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης, με έμφαση σε θέματα ρευστότητας, πρόσβασης σε καινοτομία και ανάπτυξης της εξωστρέφειας.

Με χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με άρση των  capital  controls, εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, διασφάλιση  ρευστότητας και ανταγωνιστικού κόστους δανεισμού, δραστικές μεταρρυθμίσεις για αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση, ένα σαφές και σύγχρονο κανονιστικό περιβάλλον, επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής Δικαιοσύνης και ριζικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Με αύξηση των δαπανών για τη δημόσια παιδεία, αλλά και με απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το κρατικό μονοπώλιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading