ΕΑΕΕ: Οριακά αυξημένη η παραγωγή ασφαλίστρων το 2017

Με οριακή (0,05%) αύξηση στην παραγωγή ασφαλίστρων έκλεισε το 2017, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ). Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, πάντως, η παραγωγή ήταν σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Ο «μαύρος» Δεκέμβριος

Βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η ΕΑΕΕ, η παραγωγή ασφαλίστρων το Δεκέμβριο του 2017 μειώθηκε κατά 10,5% έναντι του Δεκεμβρίου του 2016. Πρόκειται για σημαντική μείωση, η οποία ενδεχομένως να οφείλεται στις συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις και τη συνεχή φορολογική επιβάρυνση στην οποία υπόκεινται οι ασφαλισμένοι.

Η παραγωγή ανά κλάδο

Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016, το Δεκέμβριο του 2017 οι ασφαλίσεις Ζωής εμφάνισαν σημαντικά μειωμένη παραγωγή της τάξεως του -19,3%.

Ελαφρώς μειωμένες και οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών (Γενικές Ασφαλίσεις), οι οποίες μείωσαν την παραγωγή τους σε μηνιαία βάση (-0,9%) για πρώτη φορά μετά από επτά συνεχείς μήνες.

Η συνολική ετήσια εικόνα

Πάντως, από τη σύγκριση των δηλώσεων παραγωγής εγγεγραμμένων ασφαλίστρων 50 ασφαλιστικών επιχειρήσεων, για το σύνολο της περασμένης χρονιάς -οι οποίες συγκέντρωσαν το 94,6% της παραγωγής ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και το 99,9% των ασφαλίσεων Ζωής- με τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2016, προκύπτει οριακή μεταβολή της τάξης του +0,05% για τη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων.

Όσον αφορά ασφαλίσεις κλάδου Ζωής, βάσει των στοιχείων της ΕΑΕΕ, η μείωση ήταν 2%, ενώ +2,1% ήταν η μεταβολή στις ασφαλίσεις Ζημιών, εκ των οποίων +0,2% ήταν στην ασφάλιση Αστικής Ευθύνης οχημάτων και +3,4% των λοιπών “υποκλάδων” κατά Ζημιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading