Η Τουρκία έκανε το… χατίρι της Μέρκελ και απελευθέρωσε τον Γιουτζέλ

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Μπιναλί Γιλντιρίμ με την Άγκελα Μέρκελ, η Τουρκία απελευθέρωσε τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος κρατούνταν εδώ και έναν περίπου χρόνο χωρίς κατηγορητήριο των εισαγγελικών αρχών.

Τη σχετική είδηση μετέδωσε αρχικά η γερμανική Die Welt, ενώ στη συνέχεια υπήρξε και επίσημη επιβεβαίωση από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Βασικό «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών

Το θέμα του Γιουτζέλ απασχόλησε έντονα τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη (15/2) ο Τούρκος πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Η Άγκελα Μέρκελ, εξάλλου, αναφέρθηκε επανειλημμένως στο εν λόγω ζήτημα κατά την κοινή χθεσινή συνέντευξή τους.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, τόσο η υπόθεση του εν λόγω δημοσιογράφου, όσο και οι υποθέσεις των άλλων Γερμανών που κρατούνται για πολιτικούς λόγους στην Τουρκία συνιστούν για το Βερολίνο «κατεπείγον» θέμα.

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Μέρκελ κατέστησε σαφές, ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συνδιαλλαγή. Δεν πρόκειται δηλαδή η Γερμανία να εξάγει όπλα στην Τουρκία, για να πετύχει την αποφυλάκιση τους.

Το είχε προαναγγείλει ο Γιλντιρίμ

Τη σημερινή εξέλιξη είχε αφήσει να διαφανεί, εξάλλου, και ο ίδιος ο Γιλντιρίμ, με δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

Συγκεκριμένα, είχε εκφράσει την ελπίδα, πως ο δημοσιογράφος θα αποφυλακιστεί και πως σύντομα θα ξεκινήσει η δίκη του.

Μάλιστα, επιδιώκοντας να αιτιολογήσει την κωλυσιεργία της τουρκικής δικαιοσύνης σε αυτή την υπόθεση, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε τις δεκάδες χιλιάδες δίκες που απασχόλησαν τα δικαστήρια μετά το πραξικόπημα.

Loading