ΣΕΚΑΠ: Σε έναν μήνα η απόφαση του Πρωτοδικείου

Εντός Φεβρουαρίου αναμένεται η απόφαση που θα κρίνει το μέλλον της ΣΕΚΑΠ. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής θα ανακοινώσει σε περίπου έναν μήνα από σήμερα την απόφασή του για την αίτηση αναστολής κατά των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης που είχε κινήσει το Τελωνείο της Ξάνθης.

Τι υποστήριξε η ΣΕΚΑΠ

Για τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμά της μίλησαν «αξιόπιστες», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές από τους κύκλους της ΣΕΚΑΠ. Μεταξύ άλλων, υπενθύμισαν ότι η αίτηση αναστολής συζητήθηκε την Τετάρτη (17/1), με τη συμμετοχή στη διαδικασία -για πρώτη φορά- και των εργαζομένων.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, η ΣΕΚΑΠ ζήτησε την παύση όλων των μέτρων σε βάρος της, υποστηρίζοντας ότι «η διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος επιτυγχάνεται με τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της καπνοβιομηχανίας στην περιοχή».

Το χρονικό των εξελίξεων

Το Τελωνείο Ξάνθης είχε κοινοποιήσει στη ΣΕΚΑΠ, τον περασμένο Δεκέμβριο, ατομική ειδοποίηση πληρωμής προστίμου ύψους 38 εκατ. ευρώ (σ.σ. περίπου 44 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και οι προσαυξήσεις), για υπόθεση λαθρεμπορίας του 2009. Για γεγονός, δηλαδή, το οποίο έλαβε χώρα χρόνια πριν την εξαγορά της εταιρείας από τη Donskoy Tabak, του ομίλου Σαββίδη, το 2013.

Η καπνοβιομηχανία άσκησε αμέσως ανακοπή και αίτηση αναστολής στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής. Στις 29 Δεκεμβρίου, συζητήθηκε και έγινε δεκτό το αίτημα προσωρινής αναστολής όλων των αναγκαστικών πράξεων σε βάρος της ΣΕΚΑΠ (με ισχύ έως και τις 17 Ιανουαρίου 2018).

Η ατομική ειδοποίηση είχε σταλεί από το Τελωνείο, μετά από την πρόσφατη (8/12/17) απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, να επικυρώσει το εν λόγω πρόστιμο. Μετά την επικύρωση, το τελωνείο «μπλόκαρε» τη διανομή προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά. Έπειτα από τη θετική απόφαση του Πρωτοδικείου, για προσωρινή αναστολή των μέτρων, ξεκίνησε εκ νέου η διακίνηση των προϊόντων.

Κομβική απόφαση για το μέλλον της ΣΕΚΑΠ

Οι άνθρωποι της ΣΕΚΑΠ αναμένουν με αγωνία την απόφαση του δικαστηρίου. Αν η αίτησή της γίνει δεκτή, τότε το πρόβλημα με τη διακίνηση των προϊόντων της θα εξομαλυνθεί οριστικά. Για το διάστημα του ενός μηνός μέχρι την έκδοση της απόφασης, τα προϊόντα θα διακινούνται κανονικά και το πρόστιμο δεν θα είναι απαιτητό, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.

Τι αναφέρουν οι εργαζόμενοι

Στο πλευρό της εταιρείας βρίσκονται και οι εργαζόμενοι σε αυτήν. Μάλιστα, με ανακοίνωσή τους, δηλώνουν ότι υποστηρίζουν με σθένος «τη θέση τους για την αδιάκοπη λειτουργία της εταιρείας στην ακριτική περιοχή της Θράκης και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών των καπνοπαραγωγών, αγροτών και εργαζομένων, όπως τα οραματίστηκε ο ιδρυτής της».

Παράλληλα, τονίζουν ότι θα αγωνιστούν ώστε να διατηρηθεί σε λειτουργία η ΣΕΚΑΠ, η οποία αποτελεί «βασικό οικονομικό πνεύμονα της περιοχής και έναν από τους πυλώνες της κοινωνικής συνοχής» και σημειώνουν ότι «μαζί με το λαό της Θράκης και την τοπική κοινωνία, θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη ΣΕΚΑΠ ζωντανή, ώστε να οδηγηθεί σε πορεία μεγάλης ανάπτυξης».

Loading