Υπέρμαχοι του Brexit πέταξαν τελάρα με ψάρια στον Τάμεση (vd-pics)

Σε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία προχώρησαν νωρίτερα οι ψαράδες στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους όρους που περιλάμβανει η μεταβατική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit. Οι ίδιοι αποφάσισαν να αδειάσουν δεκάδες καφάσια με μπακαλιάρους στον Τάμεση του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας οι ψαράδες, αντιδρούν καθώς ισχυρίζονται ότι η συμφωνία αυτή θα τους οδηγήσει στην χρεοκοπία.

Τι ορίζει η συμφωνία

Σύμφωνα με την μεταβατική συμφωνία που υπέγραψε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύεται να ακολουθήσει την Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ένωσης για περίπου 20 μήνες μετά την έξοδο της Βρετανίας στις 29 Μαρτίου του 2019.

Στη Σκοτία, βουλευτές από το κυβερνόν Συντηρητικό Κόμμα, έχουν δεσμευθεί ότι δεν θα στηρίξουν την τελική συμφωνία για το Brexit εάν η Βρετανία δεν αποχωρήσει ολοκληρωτικά από την Κοινή Αλιευτική Πολιτική.

Δηλώσεις στα βρετανικά ΜΜΕ

Τα βρετανικά ΜΜΕ από την πλευρά τους φιλοξένησαν δηλώσεις συμμετεχόντων στην διαμαρτυρία.

Ο  Άλαν Χέιστινγκς, ένα από τους διαμαρτυρόμενους που ανήκει στην οργάνωση Fishing for Leave, ανέφερε ότι «Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική αναγκάζει τους Βρετανούς αλιείς να απορρίπτουν τα μισά από τα ψάρια που πιάνουν… Πρέπει να πιάνουν και να σκοτώνουν περισσότερα απλά και μόνο για να βρουν το ‘σωστό’ είδος που τις ποσοστώσεις τους επιτρέπουν να κρατήσουν.[..] Το Brexit θα επέτρεπε μια αλλαγή στη νέα πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, περιορίζοντας το χρόνο στη θάλασσα με αντάλλαγμα την εκφόρτωση όλων των αλιευμάτων, προκειμένου τα σκάφη να αλιεύουν λιγότερα ψάρια αλλά να εκφορτώνουν περισσότερα, προσφέροντας ένα λαμπρό μέλλον για την αλιεία, τους αλιείς και τις παράκτιες κοινότητες».

Στη διαμαρτυρία συμμετείχε και ο γνωστός υπέρμαχος υποστηρικτής του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι «Είναι τελείως τραγικό, τι σπατάλη.[..] Εννέα τοις εκατό της ποσόστωσης για τον μπακαλιάρο είναι όλο κι όλο αυτό που παίρνει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι τρομερό αυτό; Μου σπαράσσει την καρδιά να το βλέπω αυτό, αλλά συμβαίνει σε τεράστια κλίμακα σε όλη τη χώρα. Μπορεί ο κόσμος, παρακαλώ, να ξυπνήσει;»

Loading