Τσεχία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση- Δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις υπέβαλε σήμερα επισήμως την παραίτηση της κυβέρνησής του δύο ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα. Ο λόγος για τον οποίον προέβη ο Τσέχος πρωθυπουργός σε αυτήν την κίνηση, ήταν το γεγονός ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας του δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση φαίνεται να αρνήθηκε να χορηγήσει ψήφο εμπιστοσύνης στον πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία, καθώς προέβαλαν ως επιχείρημα την κατηγορία που τον βαρύνει, ότι έλαβε παρανόμως ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις.

Ο πρόεδρος της χώρας Μίλος Ζέμαν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αποδέχομαι την παραίτησή σας και σας ζητώ να ασκήσει η κυβέρνηση κανονικά το έργο της μέχρι τον διορισμό νέας. Σας αναθέτω την εντολή να διεξάγετε διαπραγματεύσεις με στόχο τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης».

Το Σύνταγμα χορηγεί το δικαίωμα στον αρχηγό του κράτους, δηλαδή τον Πρόεδρο Ζέμαν να επιχειρήσει δύο φορές τον σχηματισμό κυβέρνησης και να ορίσει τον πρωθυπουργό.
Η θητεία του Προέδρου λήγει στις 8 Μαρτίου αλλά διεκδικεί την επανεκλογή του στην προεδρία, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών απέναντι στον φιλοευρωπαίο Γίρι Ντράχος. Ο Ζέμαν θα μπορούσε να διορίσει και πάλι τον Μπάμπις αργότερα, εφόσον επανεκλεγεί στο αξίωμά του, καθώς το Σύνταγμα δεν προβλέπει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα πρέπει να οριστεί ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading