Πολικές θερμοκρασίες «σαρώνουν» την Κίνα

Μετά την χιονοθύελλα της Ιαπωνίας, σειρά στα ακραία καιρικά φαινόμενα, φαίνεται να έχει η Κίνα. Το εθνικό παρατηρητήριο της Κίνας εξέδωσε κίτρινο συναγερμό για την επέλαση χιονοθύελλας χθες Τετάρτη (24/1) και σήμερα, καθώς ισχυρές χιονοπτώσεις εξακολουθούν να πέφτουν στο βορειοανατολικό και στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Σε πολλές περιοχές μάλιστα το χιόνι έχει φθάσει τα 12 εκατοστά, ενώ δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμη και τα 20.

Στο σύστημα προειδοποίησης για τον καιρό στην Κίνα, ο πορτοκαλί συναγερμός, έρχεται δεύτερος στην κατάταξη σοβαρότητας φαινομένων. Το κόκκινο είναι το πιο σοβαρό και μετά το πορτοκαλί ακολουθούν το κίτρινο και το μπλε.

Το κέντρο ενημέρωσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ παράλληλα κάλεσε τις αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα στους δρόμους, στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στις υπηρεσίες ηλεκτρισμού και στις τηλεπικοινωνίες.

Υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, είναι ορισμένες ακραίες περιπτώσεις κατά τις οποίες το θερμόμετρο έχει πέσει κατά πολύ κάτω από το μηδέν. Για παράδειγμα, η βορειοανατολική επαρχία Χαϊλονγκτσιάνγκ ζει σήμερα την πιο κρύα ημέρα του χειμώνα με θερμοκρασίες που φθάνουν ακόμα και κάτω από -50 βαθμούς Κελσίου. Στη κομητεία Μουλάν, έπειτα από 57 χρόνια, το θερμόμετρο έδειξε -43,1 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην περιοχή Χουζόνγκ η θερμοκρασία για πρώτη φορά έπεσε στους -50 βαθμούς Κελσίου. Στο Χαρμπίν, ο υδράργυρος έπεσε στους -30 βαθμούς Κελσίου.

Στα πιο ανάλαφρα της υπόθεσης αυτής, έρχεται να προστεθεί το γεγονός πως το τσουχτερό κρύο φαίνεται να μην τρόμαξε του λάτρεις του πάγου αλλά και της γρανίτας.

Σε δηλώσεις του ένας ιδιοκτήτης παλιού καταστήματος αναφέρει: «Σήμερα πουλήσαμε πάνω από 10.000 γρανίτες. Εμείς οι κάτοικοι του Χαρμπίν λατρεύουμε να τρώμε πάγο όταν έχει παγετό». Ενώ από την άλλη μεριά, ένας τουρίστας αναφέρει πως: «είναι μία πρόκληση, αλλά και αξέχαστη εμπειρία, να τρως γρανίτα έξω στο χιόνι».

Loading