Τραμπ: Έτοιμοι για συνομιλίες με τη Β.Κορέα υπό τις κατάλληλες συνθήκες

Για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη για να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα. Ο Ντόναλντ Τραμπ από μεριάς του δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν μια «ευκαιρία» για συνομιλίες στην απομονωμένη χώρα καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «υπήρξαμε πολύ σκληροί».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται στον απόηχο των τελευταίων κυρώσεων που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ προς την Βόρεια Κορέα, με την Πιονγκγιάνγκ να χαρακτηρίζει την αμερικανική αυτή απόφαση «πράξη πολέμου».

Παρόλα αυτά όμως ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται αποφασισμένος να ρίξει τις πρώτες γέφυρες επικοινωνίας με το βορειοκορεατικό καθεστώς. Ταυτόχρονα, σημείωσε επίσης ότι η Κίνα έχει κάνει περισσότερα αναφορικά με το θέμα της Βόρειας Κορέας σε σύγκριση με το παρελθόν ανταποκρινόμενη στο αίτημα της αμερικανικής διοίκησης. Ωστόσο, όπως τόνισε, πολλά αγαθά εισάγονται στη Βόρεια Κορέα μέσω της Ρωσίας, παρά τις κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Ο ρόλος της Νότιας Κορέας

Από την μεριά της η κυβέρνηση της Σεούλ φαίνεται να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσέγγιση αυτή. Η προεδρία της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε χθες ότι η Βόρεια Κορέα είναι «διατεθειμένη» να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ έπειτα από τη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπία της στην τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Η αποστολή της Πιονγκγιάνγκ «συμφωνεί ότι οι διακορεατικές συνομιλίες και οι σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ πρέπει να βελτιωθούν ταυτόχρονα» υπογραμμίζεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε η Σεούλ.

Τι δήλωσε ο Τραμπ για το θέμα

ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τους κυβερνήτες των ομοσπονδιακών Πολιτειών στην Ουάσιγκτον δήλωσε πως επιθυμεί μεν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες αλλά υπό τις «κατάλληλες προϋποθέσεις».

«Υπήρξαμε πολύ σκληροί με εκείνους, επομένως, για πρώτη φορά, θέλουν να (μας) μιλήσουν και θα δούμε τι θα συμβεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading