Το Ανώτατο Δικαστήριο βάζει «φρένο» στον Τραμπ για το μεταναστευτικό

«Αρνητική» ήταν η απάντηση από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έναντι της πολιτικής Τραμπ στο θέμα των παράτυπων μεταναστών, καθώς σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε, έπειτα από έφεση της κυβέρνησης Τραμπ, θα προστατευτούν εν τέλει οι εκατοντάδες χιλιάδες νεαροί μετανάστες που μπήκαν παράνομα στη χώρα όταν ήταν ανήλικοι.

Βάσει λοιπόν της απόφασης DACA, περίπου 700.000 νεαροί ενήλικες, στην πλειονότητά τους ισπανόφωνοι, λαμβάνουν άδειες εργασίας για διάστημα δύο ετών, τις οποίες φυσικά μπορούν και να τις ανανεώσουν. Περίπου 1,8 από τα 11 εκατομμύρια παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα δικαιούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό. Η συγκεκριμένη πολιτική εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012 από τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.

Το χρονικό της δικαστικής διαμάχης

Από την άλλη μεριά, ο Τραμπ φαινόταν καταρχήν αντίθετος με αυτήν την πολιτική που υιοθετείται από την αμερικανική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε να καταφύγει στα Δικαστήρια προκειμένου να βάλει τέρμα σε αυτό το μέτρο. Η απόφαση που ανακοινώθηκε στις 9 Ιανουαρίου όμως του δικαστή από το Σαν Φρανσίσκο ο οποίος εκδίκασε την υπόθεση ήταν αρνητική. Έτσι αποφάσισε η κυβέρνηση να ασκήσει έφεση στην απόφαση. Και πάλι όμως η απόφαση ήταν αρνητική, δίχως να εξηγηθούν όμως οι λόγοι, αναφέροντας απλά ότι «απορρίφθηκε με επιφύλαξη».

Το Κογκρέσο από πλευράς του δεν έχει καταφέρει να εγκρίνει μέχρι στιγμής ένα σχετικό πρόγραμμα προστασίας σαν αυτό που εφάρμοσε ο Ομπάμα. Ο Λευκός Οίκος ανακάλεσε το πρόγραμμα DACA υποστηρίζοντας ότι ο πρώην πρόεδρος υπερέβη τις εξουσίες του όταν το δημιούργησε, παρακάμπτοντας το Κογκρέσο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading