Το Ισραήλ θα στείλει μετανάστες στον Καναδά, τη Γερμανία και την Ιταλία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπέγραψε νωρίτερα συμφωνία με τον ΟΗΕ προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών στην χώρα του. Ο ίδιος διεμήνυσε ότι η νέα αυτή συμφωνία προβλέπει την μεταφορά μεταναστών σε «αναπτυγμένες χώρες όπως τον Καναδά, τη Γερμανία και την Ιταλία».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ διεμήνυσε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου πως «Αυτή η μοναδική συμφωνία θα επιτρέψει να φύγουν από το Ισραήλ 16.250 μετανάστες προς αναπτυγμένες χώρες όπως ο Καναδάς, η Γερμανία και η Ιταλία». Στην συνέχεια πρόσθεσε μάλιστα πως «αυτή είναι η δέσμευση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, να οργανώσει όλο αυτό και επιπλέον να το χρηματοδοτήσει».

Το πρώτο σχέδιο

Η συμφωνία αυτή, έρχεται μετά το ναυάγιο του πρώτου σχεδίου, το οποίο είχε εκπονήσει η ηγεσία του Ισραήλ για να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών από χώρες της Αφρικής στην χώρα. Το πρώτο σχέδιο προέβλεπε την αποστολή πολλών αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες στην Αφρική σε αντάλλαγμα πληρωμών σε μετρητά, ένα σχέδιο το οποίο ωστόσο αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα, μεταξύ των οποίων η άρνηση της Ρουάντα και της Ουγκάντα ​​να δεχθούν τους πρόσφυγες στο άκουσμα της είδησης ότι οι απελάσεις θα μπορούσαν να συμβούν με την χρήση βίας.

Το σχέδιο σταμάτησε προσωρινά τον περασμένο μήνα από το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ μετά από ενστάσεις που αφορούσαν την νομιμότητά του και έπειτα από διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν περίπου 25.000 άτομα στο Τελ Αβίβ.

Υπολογίζεται ότι 40.000 Αφρικανοί μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως από την Ερυθραία και το Σουδάν, διαμένουν στο Ισραήλ, πολλοί στις γειτονιές στο νότιο Τελ Αβίβ.

Loading