Συνελήφθη Ουκρανός κυβερνοπειρατής-Πάνω από 1 δισ τα κλοπιμαία

Σε σύλληψη προχώρησαν νωρίτερα η ισπανική αστυνομία, η οποία χάρις την συνδρομή της Europol, συνέλαβαν έναν άνδρα ουκρανικής καταγωγής, ο οποίος φέρεται να είναι κυβερνοπειρατής και αρχηγός μιας διαδικτυακής συμμορίας η οποία έκλεψε πάνω από ένα 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τράπεζες σε περισσότερες από 40 χώρες.

Σύμφωνα με την Europol για την σύλληψή του χρειάστηκε η συνεργασία του FBI, της ισπανικής, την ρουμανικής, της λευκορωσικής και της ταϊβανέζικης αστυνομίας, καθώς και ιδιωτικών εταιριών ασφάλειας οι οποίες δρουν διαδικτυακά.

Ο συλληφθείς κρατείται στην πόλη Αλικάντε, ενώ για τις επιθέσεις του φαίνεται να χρησιμοποιούσε κακόβουλα λογισμικά όπως το Carbanak και το Cobalt.

«Το κακόβουλο λογισμικό του Cobalt μόνο επέτρεψε στους εγκληματίες να κλέψουν έως και 10 εκατομμύρια ευρώ ανά ληστεία», πρόσθεσε από πλευράς του το πανευρωπαϊκό αστυνομικό σώμα.

Οι εγκληματίες έστειλαν μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος (phishing mails) σε υπαλλήλους τραπεζών που φέρεται ότι προέρχονταν από νόμιμες επιχειρήσεις».

Το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε ότι ο ύποπτος, τον οποίο ανέφερε ως «Denis K»  και τρεις Ρώσοι και Ουκρανοί συνεργάτες του «κατάφεραν ουσιαστικά να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλες τις ρωσικές τράπεζες και να κάνουν αναλήψεις από μηχανήματα αυτόματης ανάληψης στη Μαδρίτη, ύψους πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ».

Οι δράστες έθεταν υπό τον έλεγχό τους τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών και κατάφερναν να «αδειάζουν» λογαριασμούς εξ αποστάσεως. Στη συνέχεια μετέτρεπαν αμέσως τα χρήματα σε ψηφιακό νόμισμα (τύπου bitcoin) για να διευκολύνουν το ξέπλυμά τους.

Loading