Έρευνα σχετικά με την ουσία νόβιτσοκ διέταξε ο πρόεδρος της Τσεχίας

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίλος Ζέμαν, ζήτησε νωρίτερα από την υπηρεσία αντικατασκοπείας της χώρας του να διεξάγει έρευνα σχετικά την ουσία Νόβιτσοκ η οποία χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα δολοφονίας του διπλού Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είχε αφήσει υπονοούμενο σχετικά με την ουσία ότι αυτή θα μπορούσε να προέρχεται από την Τσεχία. Σε αυτούς τους ισχυρισμούς η πολιτική ηγεσία της Τσεχίας είχε εκφράσει πολύ έντονες αντιρρήσεις.

Ο πρόεδρος κατά το παρελθόν έχει συχνά διατυπώσει  φιλορωσικές θέσεις.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το αίτημα του Ζέμαν να εξετάσει εάν οι Τσέχοι παρήγαγαν τον νευροτοξικό υλικό ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπό του, αφού ο πρόεδρος συναντήθηκε με τον επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας του BIS.

«Ο πρόεδρος έχει αναθέσει στην BIS να ανακαλύψει εάν το νευρικό αέριο Νόβιτσοκ» αναπτύχθηκε ή αποθηκεύτηκε στην επικράτεια της Τσεχικής Δημοκρατίας, είτε πρόκειται για βιομηχανικές είτε για επιστημονικές εγκαταστάσεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ζέμαν.

Η στάση του πρωθυπουργού

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις είχε αναφέρει στο παρελθόν σχετικά με την υπόθεση ότι «Οι Ρώσοι παραβίασαν όλα τα όρια όταν είπαν ότι η δηλητηριώδης ουσία Νόβιτσοκ μπορεί να έχει έρθει από εμάς, αυτό είναι ένα πλήρες ψέμα, απορρίψαμε αυτό τον ισχυρισμό ευθύς εξ αρχής όταν η ρωσική πλευρά το έβαλε έξω».

Loading