Συμμετοχή του ΟΗΕ στις συνομιλίες για τη Συρία στο Σότσι

Ελπίδες για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Συρία γεννά η συμμετοχή του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, στη σύνοδο για την ειρήνη που θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία την ερχόμενη εβδομάδα.

Παρά το μποϊκοτάζ της συνόδου από τη συριακή αντιπολίτευση, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε ότι ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ θα δώσει το «παρών» στη σύνοδο. Την απόφαση αυτή χαιρέτισε άμεσα η Μόσχα.

«Σημαντική η σύνοδος του Σότσι»

Ο Γκουτέρες «είναι σίγουρος πως η σύνοδος του Σότσι θα έχει σημαντική συμβολή» στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του, Στεφάν Ντουζαρίτς.

Έπειτα από έναν νέο άκαρπο γύρο συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, ο Γκουτέρες έλαβε υπόψη τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας, σύμφωνα με την οποία το αποτέλεσμα της συνόδου του Σότσι «θα έχει ως αποτέλεσμα να συμβάλει, στη Γενεύη, στις ενδοσυριακές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», διευκρίνισε.

Ως εκ τούτου, ο Αντόνιο Γκουτέρες «αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόσκληση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την αποστολή αντιπροσώπου στη σύνοδο του Σότσι».

Δε θα πάει η αντιπολίτευση

Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει τη σύνοδο στο Σότσι, όπου ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περίπου 1.600.

Μερικές ώρες νωρίτερα, είχε ολοκληρωθεί στη Βιέννη ο ένατος γύρος των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, χωρίς να σημειωθεί πρόοδος προς την ειρήνη.

«Συμμερίζομαι την τεράστια απογοήτευση εκατομμυρίων Σύρων, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας, για τη μη ύπαρξη πολιτικής διευθέτησης μέχρι σήμερα», παραδέχθηκε ο Στάφαν ντε Μιστούρα μετά το τέλος των συνομιλιών. «Τελική συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί στο πλαίσιο που έχει ορίσει ο ΟΗΕ», προσθεσε.

Χαιρετίζει την εξέλιξη η Μόσχα

Με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, «η Μόσχα υπογραμμίζει τη σημασία της δήλωσης» του Στάφαν ντε Μιστούρα και «χαιρετίζει την απόφαση» του Αντόνιο Γκουτέρες να στείλει τον επιτετραμμένο των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία στο Σότσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading