Ρωσία: «Παράνομες οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον»

«Απολύτως παράνομες» θεωρεί η Ρωσία και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ, τις κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ. Ο Ρώσος υπουργός, μάλιστα, υποστηρίζει πως έχουν στόχο κυρίως υψηλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου του.

Οι κυρώσεις συνδέονται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα και προκάλεσαν την αντίδραση της Μόσχας. Η Ουάσινγκτον δεν «παρουσίασε κανένα επιχείρημα», τόνισε σχετικά ο Νόβακ και ζήτησε να δοθούν «εξηγήσεις».

Ποιοι πλήττονται

Οι νέες οικονομικές κυρώσεις θέτουν στο στόχαστρο συνολικά 21 φυσικά και 9 νομικά πρόσωπα. Κυρίως αφορούν τον Ρώσο υφυπουργό Ενέργειας, Αντρέι Τσερέζοφ, και τον επικεφαλής μιας υπηρεσίας του ίδιου υπουργείου.

Εις βάρος τους έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή μετέφεραν τις τουρμπίνες αερίου της εταιρίας Siemens στην Κριμαία, μια περιοχή της νότιας Ουκρανίας, η οποία αντιμετωπίζει μαζικές διακοπές ρεύματος μετά την προσάρτησή της από τη Μόσχα το 2014.

ΗΠΑ: «Συμβάλουν στην προσάρτηση της Κριμαίας»

Η μεταφορά των τουρμπίνων το περασμένο καλοκαίρι στην Κριμαία αντίκειται στο συμβόλαιο αγοράς, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Το τελευταίο υποστηρίζει, επίσης, ότι ενδέχεται να «συμβάλουν στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, παρέχοντας μια ανεξάρτητη πηγή ενέργειας στην Κριμαία και στη Σεβαστούπολη».

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, καταγγέλλει «μια παράλογη εκστρατεία κυρώσεων, που δεν είχε και δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα», λέγοντας πως η Ρωσία «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading