Ονδούρα: Ορκωμοσία προέδρου εν μέσω καταγγελιών

Εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων και καταγγελιών για νοθεία, ορκίστηκε το Σάββατο (27/1) στην Ονδούρα ο επανεκλεγείς πρόεδρος, Χουάν Ορλάντο Ερνάντες.

Ο Ερνάντες επανεξελέγη στις 26 Νοεμβρίου. Το Σάββατο ανέλαβε εκ νέου και επισήμως τα καθήκοντά του, στη διάρκεια συνόδου του Κογκρέσου που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Στάδιο της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα. Μάλιστα, το στάδιο είχε τεθεί υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, λόγω των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης.

«Υπόσχομαι να τηρώ και να φροντίζω για την τήρηση του Συντάγματος και των νόμων», δήλωσε ο Ερνάντες, πριν ξεκινήσει τη δεύτερη θητεία του στην ηγεσία της χώρας.

Εκατοντάδες διαδηλωτές

Την ώρα που χιλιάδες υποστηρικτές του Ερνάντες τον επευφήμησαν στο στάδιο, εκατοντάδες άλλοι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της χώρας, σε μια ατμόσφαιρα μεγάλης έντασης. Μία ημέρα νωρίτερα, μάλιστα, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν και δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών.

Το Σάββατο, διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στη συνοικία Μιραφλόρες, ανέκοψαν ένα λεωφορείο που μετέφερε οπαδούς του αρχηγού του κράτους στο στάδιο, προτού τελικά διαλυθούν υπό την απειλή μιας επίθεσης.

Νέες εκλογές ζητά η αντιπολίτευση

«Πρέπει να διεξαχθούν νέες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρώην υποψήφιος της Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης εναντίον της Δικτατορίας, ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Σαλβαδόρ Νασράλα.

Ο ίδιος ο επανεκλεγείς πρόεδρος Ερνάντες, 49 ετών, μέλος του Εθνικού Κόμματος (PN, δεξιά), απάντησε στις διαδηλώσεις με μια έκκληση για ενότητα. «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να εργαστούμε για όλους τους πολίτες της Ονδούρας, κάτω από μία σημαία», είπε σχετικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading