Σκρίπαλ: Ένας από τους δημιουργούς της ουσίας κατονομάζει την Ρωσία

Μια νέα αποκάλυψη ενός ειδικού έρχεται να ταράξει ακόμα περισσότερο τα νερά, στην πολύκροτη υπόθεση δολοφονίας του διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ. Σε συνέντευξή του στην βρετανική Telegraph, ο Βιλ Μιρζαγιάνοφ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους δημιουργούς της εν λόγω δηλητηριώδους ουσίας, κατονομάζει την Ρωσία ως την μοναδική που θα μπορούσε να δολοφονήσει με αυτόν τον τρόπο.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μιρζαγιάνοφ, ο Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια δεν θα συνέλθουν ποτέ πλήρως, από την σιγμή που έχουν δηλητηριαστεί με την νευροπαραλυτική ουσία Νοβιτσόκ, ακόμα και στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Τι αναφέρει για το θέμα

Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «Είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο ισχυρό από κάθε γνωστή δηλητηριώδη νευροπαραλυτική ουσία.[…] Δέκα γραμμάρια είναι ήδη μεγάλη ποσότητα. Κατά την θερινή περίοδο, δύο γραμμάρια είναι αρκετά για να σκοτώσεις 500 ανθρώπου.[…] Μόνο η Ρωσία θα μπορούσε να το κάνει. Μπορούν να το στείλουν όπου θέλουν, ακόμη και με διπλωματικό σάκο».

Μάλιστα ο ίδιος φοβάται ότι είναι πολύ πιθανόν να έχουν μολυνθεί και άλλοι άνθρωποι, ενώ όπως αναφέρει μάλλον η συγκεκριμένη ουσία ήρθε ξεχωριστά στη Βρετανία από δύο αβλαβή συστατικά, τα οποία αργότερα τα ένωσαν σε αεροζόλ και παρασκεύασαν τη δηλητηριώδη ουσία.

Ο λόγος για τον οποίον πιστεύει ότι η συγκεκριμένη ουσία είναι απίθανο να έχει χρησιμοποιηθεί από άλλη χώρα, είναι επειδή η Ρωσία δεν αποκαλύπτει τον χημικό τύπο του Novischok.

Ο Μιρζαγιάνοφ, είναι Ρώσος επιστήμονας ο οποίος ζει σήμερα στο Νιού Τζέρσι. Είχε διαφύγει στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990 μετά την δημοσίευση ενός άρθρου, στο οποίο κατηγορούσε τη Ρωσία ότι δεν τηρεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της που σχετίζονται με τα χημικά όπλα.

Loading