Ρουμανία- Αλβανία- Κροατία «έδιωξαν» Ρώσους διπλωμάτες

Διαστάσεις ντόμινο λαμβάνουν οι αποφάσεις πολλών χωρών στο κόσμο να εκδιώξουν Ρώσους διπλωμάτες από τις επικράτειές τους, ύστερα από τους ισχυρισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι η Μόσχα κρύβεται πίσω από την επίθεση εναντίον του διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του στο Σάλσμπουρι της Αγγλίας.

Νωρίτερα η Αλβανία εκδίωξε και αυτή δυο Ρώσους διπλωμάτες, καθώς η υποψήφια χώρα της ΕΕ ακολούθησε και αυτή με την σειρά της, την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Καναδά που προέβησαν σε παρόμοιες κινήσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντιμίρ Μπουστάτι ανακοίνωσε τη διαταγή στον πρεσβευτή της Ρωσίας, Αλεξάντερ Καρπούσιν, ανακοινώνοντας του ότι δύο διπλωμάτες είναι πλέον personae non grata.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και Κροατία και Ρουμανία

Σε παρόμοια ενέργεια προχώρησαν νωρίτερα από την πλευρά τους και οι ηγεσίες των χωρών της Κροατίας και της Ρουμανίας.  Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, δήλωσε ότι το Ζάγκρεμπ είχε αποφασίσει να δείξει «αλληλεγγύη προς το Ηνωμένο Βασίλειο» λαμβάνοντας την απόφαση να εκδιώξει και αυτήν έναν Ρώσο διπλωμάτη του οποίου το όνομα ωστόσο απέφυγε να αποκαλύψει.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Πλένκοβιτς δήλωσε ότι «Από τότε που συνέβη αυτό, έχουμε έρθει συχνά σε επαφή με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η Ρουμανία από την πλευρά της, της οποίας η σχέση με την Ρωσία είναι ιδιαίτερα τεταμένη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ανακοίνωσε την αποβολή ενός Ρώσου διπλωμάτη ύστερα από συζήτηση που προηγήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την υπόθεση.

Ανακοίνωση του Μεξικού για την υπόθεση Σκρίπαλ

Ανακοίνωση για την υπόθεση δηλητηρίασης του διπλού Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, το οποίο καταδίκασε την ενέργεια της Ρωσίας σε περίπτωση που αποδειχθεί.

Το ΥΠΕΞ της χώρας χαρακτηριστικά ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί η ανάμειξη της Μόσχας, η χώρα διατηρεί το δικαίωμα να απελάσει και αυτή Ρώσους διπλωμάτες.

Loading