Περού: Ζημιά στις «Γραμμές της Νάσκα» από… μια λάθος στροφή! (pic)

Γεωγλυφικά στις «Γραμμές της Νάσκα» άντεξαν 2.000 χρόνια καιρικών συνθηκών και ιστορίας, όχι όμως και το μοιραίο λάθος ενός οδηγού νταλίκας! Ο οδηγός της αγνόησε τις προειδοποιητικές πινακίδες και τα σήματα απαγόρευσης εισόδου και κατέστρεψε τρία γεωγλυφικά στην περιοχή που έχει ανακηρυχθεί τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco.

Καταστροφή περίπου 100 μέτρων

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού της λατινοαμερικάνικης χώρας, η νταλίκα άφησε βαθιά ίχνη σε μήκος περίπου 100 μέτρων στις Γραμμές της Νάσκα, καταστρέφοντας γεωγλυφικά που είχαν χαραχθεί πριν από 2.000 και πλέον έτη. Περιττό να αναφέρουμε, λοιπόν, ότι ο οδηγός της συνελήφθη από τους φύλακες του χώρου και ότι εις βάρος του κατατέθηκε και μήνυση…

Μοναδικό μνημείο

Οι εντυπωσιακές γραμμές Νάσκα ανακαλύφθηκαν πριν από περίπου έναν αιώνα, στο νότιο Περού και τα γεωμετρικά σχέδιά τους σχηματίζουν 70 ζώα και φυτά, τα οποία είναι ορατά μόνο από ψηλά.

Γύρω από τα εν λόγω γεωγλυφικά έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες και σενάρια, καθώς εύλογα συνιστούν ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα του πλανήτη. Οι αρχαιολόγοι, πάντως, εικάζουν πως οι γραμμές χρησιμοποιούντα για τελετουργικούς σκοπούς από τους Νάσκα, ο πολιτισμός των οποίων εκτεινόταν στην έρημο, στις Άνδεις και στο παρθένο δάσος.

Πώς διατηρήθηκαν τόσους αιώνες

Σύμφωνα με τον επιστήμονες, οι γραμμές προστατεύθηκαν από τη διάβρωση χάρη στην ανομβρία που επικρατεί στην περιοχή, καθώς και στην απουσία ισχυρών ανέμων.

Μεταξύ άλλων, τα γεωφλυφικά στις Γραμμές της Νάσκα εικονίζουν έναν πίθηκο πλάτους 135 μέτρων, μια αράχνη μήκους 46 μέτρων, ένα κολιμπρί 66 μέτρων (από το ένα φτερό στο άλλο), καθώς και ένα γιγάντιο πουλί, μήκους 300 μέτρων και πλάτους 54.

Περού: Ζημιά στις «Γραμμές της Νάσκα» από… μια λάθος στροφή! (pic)
Ο οδηγός της νταλίκας… άφησε το στίγμα του

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading