Πεδίο μάχης η τουρκική βουλή έπειτα από ψήφιση νομοσχεδίου (vd)

Πεδίο μάχης η τουκική βουλή έπειτα από ψήφιση νομοσχεδίου (vd)Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η τουρκική βουλή έπειτα από την ψήφιση ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου. Τούρκοι βουλευτές από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης την μια, και από το εθνικιστικό κόμμα από την άλλη, πιάστηκαν στα χέρια με αποτέλεσμα ο χώρος συνεδρίασης να μετατραπεί σε ένα απέραντο ρινγκ.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του, καθώς θεωρεί ότι ο εν λόγω πλέον νόμος, αφήνει ελεύθερο το πεδίο για νοθεία για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές του 2019.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος νόμος, θα επιτρέπει σε ορισμένες περιφέρειες να μπαίνουν στις εκλογικές αίθουσες στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας με την δικαιολογία της αποφυγής των εκφοβισμών από στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος PKK, στους ψηφοφόρους.

Από μεριάς του, το  Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), «φοβάται» ότι η παρουσία μελών των δυνάμεων ασφαλείας στα εκλογικά τμήματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταστεί λιγότερο διαφανής η διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων.

Από την άλλη, την δυσαρέσκειά του εκφράζει και το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) εκφράζοντας την άποψη ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αφαίρεση των καλπών από τις περιοχές στις οποίες έχει μεγάλη ανταπόκριση στις ψήφους.

Τι αναφέρει ο νόμος

Η συγκεκριμένη νομοθεσία επιτρέπει επισήμως την ένωση ουσιαστικά ανάμεσα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των εθνικιστών συμμάχων του.

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή έχει πλέον την δυνατότητα να συγχωνεύει εκλογικές περιφέρειες και να μετακινεί τις κάλπες σε άλλες περιοχές. Οι κάλπες πλέον θα μπορούν να γίνονται δεκτές χωρίς την σφραγίδα της τοπικής εκλογικής επιτροπής.

Μεταξύ άλλων επίσης, τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας θα έχουν την δυνατότητα να μπαίνουν στα εκλογικά τμήματα όταν θα καλούνται από έναν ψηφοφόρο, προκειμένου να αποφεύγεται ο εκφοβισμός από το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Loading