Σε απεργία προχωρούν οι Πορτογάλοι εκπαιδευτικοί- Διάρκειας 4 ημερών

Σε τετραήμερη απεργία προχώρησαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί της Πορτογαλίας, διατυπώνοντας έτσι την δυσαρέσκειά τους, έναντι της στάσης της κυβέρνησης, για το γεγονός ότι οι μισθοί τους παραμένουν παγωμένοι τα τελευταία εννέα χρόνια.

Οι συγκεκριμένες περικοπές στους μισθούς τους είχαν επιβληθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας λιτότητας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η οποία είχε πλήξει την χώρα, προκειμένου η Πορτογαλία να λάβει πακέτο βοήθειας ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Πορτογαλία ωστόσο, εξήλθε από την κρίση ήδη από το 2014.

Τα συνδικάτα κατέληξαν σε αυτήν την απόφαση, έπειτα από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις που είχαν με την κυβέρνηση και οι οποίες εν τέλει ναυάγησαν.

Τι δηλώνει εκπρόσωπος του συνδικάτου

«Οι καθηγητές ανταποκρίθηκαν» στην έκκληση για απεργία, δήλωσε ο Μάριο Νογκέιρα, ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Καθηγητών (Fenprof) που εκτίμησε ότι το ποσοστό συμμετοχής ξεπερνά το 60%.

Η απεργία είναι κλιμακούμενη, ξεκίνησε από τη Λισαβόνα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με απεργία των εκπαιδευτικών στον βορρά της χώρας και στο αρχιπέλαγος των Αζορών. Οι απεργοί ζητούν να ξεπαγώσουν οι ωριμάνσεις των μισθών τους καθώς δεν έχουν λάβει καμία αύξηση εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από τους θεσμούς.

Το τέλος της απεργίας, την Παρασκευή, θα συμπέσει με τη μεγάλη διαδήλωση που οργανώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Λισαβόνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading