Παρουσία του πατριάρχη Αλεξανδρείας οι εκδηλώσεις στα ελληνικά σχολεία

Σε εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας παρευρέθηκε ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, Θεόδωρος και Αλεξανδρείας. Ο μακαριότατος μίλησε για την σημασία της ελληνικής γλώσσας. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Τοσίτσειο Πρατσίκειο Δημοτικό Σχολείο και το Αβερώφειο Γυμνάσιο-Λύκειο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, στον χώρο του θεάτρου Σαλβάγου, στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Ο Πατριάρχης Αλεξαδρείας ξεκίνησε την ομιλία του με τον εξής λόγο:  «Ας είναι η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, της 9ης Φεβρουαρίου, ένα αγιοκέρι και ένα θυμίαμα στη μνήμη του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, καθώς σαν σήμερα η όμορφη ψυχή του πέταξε στους ουρανούς, έχοντας διδάξει σε όλους τους λαούς να ζούνε ελεύθεροι και να είναι υπερήφανοι όλοι, για τις πατρίδες που τους χάρισε ο Θεός».

Εν συνεχεία κάλεσε τους πάντες να συμβάλλουν στην διάδοση της ελληνική γλώσσας, επισημαίνοντας και τον ρόλο της Εκκλησίας σε αυτό το έργο, καθώς σχεδόν όλοι οι αφρικανοί κληρικοί της γνωρίζουν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα και τη μεταλαμπαδεύουν στους λαούς τους. Παράλληλα υπογράμμισε και τον ρόλο που διαδραματίζουν τα ελληνικά σχολεία στην εκπαίδευση της ελληνικής γλώσσας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ελληνικό σχολείο του Σαχέτι και συγχαίροντας τους Αιγυπτιώτες μαθητές.

Τις ευχαριστίες του προς μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Εδμόνδος Κασιμάτης, αμέσως μετά την προβολή της τηλεοπτικής ομιλίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουΐκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading