Μήνυση εναντίον τεσσάρων ογκόλιθων της καπνοβιομηχανίας για έκθεση σε θάνατο

Η Εθνική Επιτροπή Κατά του Καπνίσματος (CNCT) καταθέτει μήνυση για έκθεση σε κίνδυνο θανάτου  εναντίον τεσσάρων μεγάλων κατασκευαστών τσιγάρων Στη Γαλλία, κατηγορώντας τες παράλληλα ότι εξαπατούν τον κόσμο για το δηλωθέν ποσοστό  πίσσας και νικοτίνης.

Η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι υπάρχουν οπές στα φίλτρα τσιγάρων που έχουν σκοπό να παραποιούν τα τεστ. Με αυτό τον τρόπο εμποδίζει τις Αρχές από το να διαπιστώσουν αν ξεπερνιούνται τα όρια της πίσσας, της νικοτίνης και του μονοξειδίου του άνθρακα που έχουν ορίσει.

Η μήνυση που κατατέθηκε στις  18 Ιανουαρίου στην εισαγγελία Παρισιού, απευθύνεται στις γαλλικές θυγατρικές τεσσάρων μεγάλων καπνοβιομηχανιών, των Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco International και Imperial Brands (της οποίας είναι θυγατρική η γαλλική Seita).

Τι περιλαμβάνει η μήνυση

Στη μήνυσή της, η CNCT διαβεβαιώνει πως η πραγματική περιεκτικότητα σε πίσσα και νικοτίνη που εισπνέεται από τους καπνιστές είναι από 2 έως και 10 φορές μεγαλύτερη για την πίσσα και 5 φορές μεγαλύτερη για τη νικοτίνη. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι οι καπνιστές που πιστεύουν ότι καπνίζουν ένα πακέτο την ημέρα, καπνίζουν στην πραγματικότητα το αντίστοιχο δύο έως δέκα πακέτων.

Και αυτό γιατί  οι μικρο-οπές στα φίλτρα κατεβάζουν το ποσοστό των επικίνδυνων ουσιών αποκλειστικά όταν το τσιγάρο δοκιμάζεται από μηχάνημα και όχι όταν καπνίζεται από άνθρωπο, επειδή τότε οι τρύπες αυτές, που γίνονται με λέιζερ, μπλοκάρονται από τα δάχτυλα και τα χείλη του καπνιστή.

Η ύπαρξη αυτών των οπών δεν είναι κάτι που συμβαίνει τώρα για πρώτη φορά αλλά χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 όταν ξεκίνησαν να επιβάλλονται μετρήσεις νικοτίνης και πίσσας στις ΗΠΑ.

Το ποσοστό των τσιγάρων που έχουν αυτές τις αόρατες διατρήσεις του φίλτρου σήμερα αγγίζει το 97%.

Ο καθηγητής Ιβ Μαρτινέ και πρόεδρος της CNCT δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στόχος τους είναι να θίξουν ατό το θέμα για να καταλάβουν οι Γάλλοι ποια είναι η συμπεριφορά αυτής της βιομηχανίας γιατί αυτό που πραγματικά ζητάνε αυτές οι εταιρείες είναι να κάνουν τους ανθρώπους εξαρτημένους από πίσσα και νικοτίνη έτσι ώστε να αυξήσουν τις αγορές των προϊόντων τους.

Loading