Πρόεδρος Φιλιππίνων: «Εκτελέστε με, μην με φυλακίσετε»

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε, δήλωσε σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, πως προτιμάει να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα, παρά στη φυλακή, καλώντας μάλιστα το Δικαστήριο να βρει μια χώρα που επιτρέπεται η θανατική ποινή και να τον σκοτώσουν. Μάλιστα αμφισβήτησε την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου να του απαγγείλει κατηγορίες  για τα φερόμενα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στη διάρκεια του αιματηρού πολέμου εναντίον των ναρκωτικών τον οποίον είχε ξεκινήσει όταν είχε εκλεγεί στο αξίωμά του.

Ο 72χρονος πρόεδρος, αρνείται τις κατηγορίες ότι έχει δώσει εντολή στην αστυνομία να σκοτώνει υπόπτους χρήστες και διακινητές ναρκωτικών.

Από μεριάς της, η εισαγγελέας του Δικαστηρίου Φάτου Μπενσούντα, δήλωσε νωρίτερα πως αναμένεται να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα, η οποία όμως αναμένεται να διαρκέσει χρόνια προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον έχει δικαιοδοσία και αν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Ντουέρτε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αναφέρθηκε ρητά στο θέμα αυτό: «Θα ζητήσω να έχω το σπάνιο προνόμιο να μιλήσω σε σας (σσ την εισαγγελέα Μπενσούντα). Μόνο οι δυο μας στο δωμάτιο.[…] Σας καλωσορίζω. Αν θέλετε να με κρίνεται ένοχο, προχωρήστε. Ας είναι. Βρείτε μια χώρα όπου σκοτώνουν ανθρώπους τους στο εκτελεστικό απόσπασμα και είμαι έτοιμος.[…] Αν με σύρετε σε έναν παραλογισμό δικών, δεν χρειάζεται. Προχωρήστε με την έρευνά σας. Κρίνετε με ένοχο, βεβαίως. Μπορείτε να το κάνετε».

Κατά την διάρκεια της εκστρατείας ενάντια των ναρκωτικών την οποία έχει ξεκινήσει από το 2016, οπότε και εξελέγει πρόεδρος, έχουν πέσει νεκροί περίπου 4.000 φερόμενοι διακινητές και χρήστες ναρκωτικών από την αστυνομία. Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος και κατηγορούν την αστυνομία για συγκαλύψεις και συστηματικές εκτελέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading