Πάνω από πέντε ώρες συζητούσαν στα Σκόπια οι αρχηγοί

Περισσότερες από πέντε ώρες διήρκεσε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που έγινε στα Σκόπια το Σάββατο (27/1). Αντικείμενο της συζήτησης των ηγετών του γειτονικού κρατιδίου αποτέλεσαν οι εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας, μετά και τις συνομιλίες του Ζόραν Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ενημέρωση για τις προτάσεις Νίμιτς

Την ώρα που στην Ελλάδα όλα τα φώτα έπεφταν στο Μέγαρο Μαξίμου και στις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, στα Σκόπια το ενδιαφέρον όλων εστιαζόταν στην ενημέρωση του Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, για τις προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, καθώς και για όσα είχαν ειπωθεί με τον κ. Τσίπρα στο Νταβός.

Αισιοδοξία για ενιαία εθνική γραμμή

Μετά το τέλος της πεντάωρης και πλέον συνάντησης στα Σκόπια, οι συμμετέχοντες σε αυτήν δε θέλησαν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για όσα ειπώθηκαν μεταξύ τους. Ο Ζάεφ, πάντως, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την υιοθέτηση μίας ενιαίας εθνικής γραμμής στο «καυτό» ζήτημα.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, προκειμένου να βρεθεί λύση, απαιτείται να συναινέσουν οι πάντες, από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, μέχρι και τον πρόεδρο του κρατιδίου. «Απαιτείται πολιτική θέληση και κουράγιο από την πλευρά μας, αλλά η λύση είναι πιθανή, αν υπάρχει τέτοια πολιτική θέληση και από την ελληνική πλευρά», δήλωσε.

«Ενημέρωσα ότι αυτή η διαδικασία θα είναι πολύ υπεύθυνη και αποφασιστική. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την πρόοδο και την προστασία των εθνικών συμφερόντων», πρόσθεσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι θα γίνουν και άλλες ανάλογες συναντήσεις, «όπου θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με στόχο τη λύση, υπογραμμίζω, τη λύση και όχι την αναβολή»

Κριτική για το timing

Ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, είπε πως η ΠΓΔΜ θα υιοθετήσει μία θέση που δεν θα πλήξει τα συμφέροντα των πολιτών, ενώ ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επέκρινε την κυβέρνηση για την καθυστερημένη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

«Περιμένουμε τώρα τα επόμενα βήματα αυτής της διαδικασίας, της οποίας θέλουμε να είμαστε μέρος», σχολίασε, χωρίς να αποκαλύψει κάτι άλλο για όσα έγιναν στη σύσκεψη.

«Εκτιμώ το διάλογο και την εξεύρεση λύσης. Είναι η αρχή της διαδικασίας. Είναι σημαντικό η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, για την ειρήνη και τη σταθερότητα», δήλωσε από την πλευρά του ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI.

Loading