Μπ. Μπορίσοφ: Η Βουλγαρία πρέπει να ενταχθεί στην ζώνη Σένγκεν

Την επιθυμία του να ενταχθεί η Βουλγαρία αμέσως αλλά σταθερά και τμηματικά στην ζώνη Σένγκεν εξέφρασε στους δημοσιογράφους ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται της μέρες αυτές στη Σόφια.

Ο ίδιος θεωρεί πως η χώρα του είναι πλέον έτοιμη από πλευράς εναέριων και θαλάσσιων συνόρων να συμμετέχει στην παραπάνω συνθήκη και ότι αυτό θα ήταν κάτι το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως προκειμένου εν καιρώ να αρθούν σιγά σιγά οι έλεγχοι και στα χερσαία σύνορα.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία, μέλη ήδη της Ένωσης από το 2007, έχουν ολοκληρώσει μεν τα κύρια κριτήρια ένταξης στην ζώνη Σένγκεν, ωστόσο αντιμετωπίζουν ορισμένα προβλήματα καθώς πολλές χώρες όπως η Ολλανδία θεωρούν ότι θα έπρεπε πρώτα να καταπολεμήσουν την διαφθορά εντός του εσωτερικού τους.

Οι δηλώσεις του Μπορίσοφ

«Οι Ολλανδοί φίλοι μας θα έπρεπε να εγκρίνουν (σσ το άνοιγμα) των εναέριων και θαλάσσιων συνόρων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, και να αφήσουν για το τέλος το θέμα των χερσαίων συνόρων.[…] Η Βουλγαρία ανέλαβε τη δέσμευση να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα και το κάνει στην εντέλεια.[…] Όσον αφορά το θέμα των ισχυρισμών που σχετίζονται με τη διαφθορά δεν είναι δίκαιες. Η διαφθορά υπάρχει παντού».

Loading