Ο Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα: Το κουρδικό κύριο θέμα στην ατζέντα

Στην Τουρκία μετέβη σήμερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρέξ Τίλερσον όπου αναμένεται να συναντηθεί, αλλάζοντας το πρωτόκολλο, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κύριο θέμα στην ατζέντας των συνομιλιών αναμένεται να είναι οι τεταμένες σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία όσον αφορά τις τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή των συνόρων της με την Συρία.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Άγκυρα, προκειμένου να κατευνάσει τους τόνους καθώς και να χτίσει γέφυρες συνεργασίας με την Τουρκία στο θέμα της Συρίας καθώς όπως ο ίδιος δηλώνει αυτή η «υπερβολική στρατιωτική παρουσία μπορεί να αποτελέσει πλήγμα στη μάχη μας κατά των τζιχαντιστών».

Από πλευράς της η Άγκυρα θεωρεί πως οι ΗΠΑ στηρίζουν στρατιωτικά τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους η ίδια θεωρεί τρομοκράτες. Μάλιστα το κλίμα βάρυνε ακόμα περισσότερο στην μεταξύ τους σχέση, όταν στον προϋπολογισμό της αμερικανικής άμυνας ανακοινώθηκε ότι προορίζονται 300 εκατομμύρια δολάρια για τις Δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας. Για την Τουρκία αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν το κουρδικό ΡΚΚ.

Η Τουρκία ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους, καθώς ο Πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ, με μία εκρηκτική του δήλωση ανέφερε πως η Τουρκία «έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στην Ουάσινγκτον».

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης αναμένεται να τεθεί υπό συζήτηση και το θέμα της πόλης Μανμπίζ, από την οποία οι Τούρκοι θέλουν να απομακρύνουν τις κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες και αυτές με την σειρά τους διακινούνται στρατιωτικά από τις ΗΠΑ.


Η Τουρκία ζήτησε ήδη από την Ουάσινγκτον να απομακρύνει τους στρατιώτες της από την ζώνη, γεγονός το οποίο προκάλεσε έναν εκατέρωθεν «πόλεμο» εμπρηστικών ανακοινώσεων.

Λάδι στην φωτιά έριξε όμως και ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν ο οποίος δήλωσε πως: «Όσοι μας απειλούν ποτέ δεν δέχτηκαν μια οθωμανική σφαλιάρα!».

Loading