Καταργεί τις μικρές ποινές φυλάκισης ο Μακρόν

Καταργούνται οι ολιγοήμερες ποινές φυλάκισης στη Γαλλία, με την πολυαναμενόμη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος του Εμανουέλ Μακρόν. Παράλληλα, με τη μεταρρύθμιση θα διασφαλιστεί ότι θα εκτίονται πιο αποτελεσματικά οι ποινές άνω του ενός έτους, ενώ θα πολλαπλασιαστούν και οι εναλλακτικές ποινές για τα μικροαδικήματα.

Υπάρχει και… τρίτος δρόμος

Μιλώντας στο Αζάν, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι προτείνει έναν τρίτο δρόμο, μεταξύ της “υπερβολικής επιείκιας” και της “καταστολής” και κατήγγειλε τις φυλακές που “απανθρωποποιούν” και είναι “σχολεία εγκλήματος”.

“Ανάμεσα στους υπερβολικά επιεικείς που θα ήθελαν να μην τιμωρείται κανείς και στους αληθινά σκληρούς που τάσσονται υπέρ της φυλάκισης των ανθρώπων, όποιες και αν είναι οι συνθήκες, δεν υιοθετώ καμία από τις δύο επιλογές”, είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στους σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Σωφρονιστικής Διοίκησης, λοιπόν, ανακοίνωσε ότι θα απαγορευτούν οι ποινές φυλάκισης κάτω του ενός μήνα.

Οι ποινές από έναν μέχρι έξι μήνες θα είναι δυνατόν να εκτίονται σε “ανοιχτό” περιβάλλον. Αν, παρ’ όλα αυτά, κάποιος δικαστής αποφασίσει τη φυλάκιση του κατηγορουμένου για μικρό χρονικό διάστημα, θα πρέπει να εξηγεί τους λόγους.

Μόνο πρόστιμα ή κοινωφελής εργασία

Για πολλά αδικήματα, όπως παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, χρήση ναρκωτικών ουσιών και άλλα, θα επιβάλλονται πλέον μόνο πρόστιμα ή άλλες κυρώσεις. Θα υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα και για άλλες ποινές, όπως τον κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό “βραχιόλι”.

Επίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν εξετάζει το ενδεχόμενο ορισμένες παραβάσεις να τιμωρούνται με κοινωφελή εργασία και θα κινητοποιήσει για το σκοπό αυτό τις επιχειρήσεις, τις συλλογικότητες και το κράτος. Με τον τρόπο αυτό, θα αποσυμφορηθούν οι φυλακές, αφού θα αποφυλακιστούν “πολλές χιλιάδες άνθρωποι, εκ των οποίων όλοι όσοι εκτίουν μικρές ποινές”.

Πιο αποτελεσματική εφαρμογή μεγάλων ποινών

Στον αντίποδα, ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να εκτίονται πιο αποτελεσματικά και αμέσως οι ποινές φυλάκισης άνω των 12 μηνών. Να μην υπάρχει δηλαδή καθυστέρηση, που μπορεί να φτάσει ακόμη και χρόνια από την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης μέχρι την εφαρμογή της.

Η Γαλλία, εξάλλου, είναι ένας από τους χειρότερους “μαθητές” στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τον υπερπληθυσμό στις φυλακές, που σήμερα φτάνει το 200% για τα σωφρονιστικά ιδρύματα της περιοχής του Παρισιού και το 120% σε εθνικό επίπεδο. Υπολογίζεται ότι την 1η Ιανουαρίου 2018 68.974 κρατούμενοι συνωστίζονταν σε φυλακές συνολικής χωρητικότητας 59.765 θέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading