Σενάρια για παράταση του μνημονίου

Σενάρια για παράταση του ελληνικού προγράμματος φέρνουν στο προσκήνιο οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση εφαρμογής των προαπαιτούμενων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το protothema.gr, κυβέρνηση και θεσμοί διαπιστώνουν ότι ο χρόνος που απομένει είναι λίγος και οι εκκρεμότητες αρκετές: π.χ. πώληση των μονάδων ΔΕΗ, επανυπολογισμός ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές, προκήρυξη άδειας καζίνο που θα ξεμπλοκάρει την επένδυση στο Ελληνικό. Επιπλέον, συμφέρον της κυβέρνησης είναι -πρίν την προγραμματιζόμενη για τις 20 Αυγούστου ολοκλήρωση του μνημονίου- να υπάρξουν αναβαθμίσεις του αξιόχρεου από τους οίκους αξιολόγησης -προκειμένου να ενισχυθεί το αφήγημα περί “καθαρής” εξόδου.

Μικρότερο το “μαξιλάρι”

Δεν μπορούν παρά να προβληματίζουν, επιπλέον, οι πληροφορίες ότι το “μαξιλάρι” ρευστότητας θα είναι τελικά μικρότερο του αναμενόμενου. Ειδικότερα, το «μαξιλάρι» για τις αγορές θα επαρκεί για 12 μήνες και θα είναι 14 δισ. ευρώ -αντί 16,4 δισ. ευρώ όπως αναφερόταν προ ημερών στην compliance report.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν στο περιθώριο του 3ου Φόρουμ των Δελφών, η τελευταία εκταμίευση μετά τον Ιούνιο θα ανέρχεται σε 11 με 12 δισ. ευρώ, 6 δισ. εκ των οποίων θα αφορούν στη δημιουργία του δημοσιονομικού “μαξιλαριού” (buffer).

Μαζί με τα 1,9 δισ. ευρώ που αναμένεται να εκταμιευθούν -μόνο για το “μαξιλάρι” -στις 14 ή 15 Μαρτίου, ο ESM θα συνεισφέρει τελικά ποσό περίπου 8 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Δ

Loading