Δημοψήφισμα για το τσιγάρο ζητούν οι Αυστριακοί

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις Αυστριακούς ζητούν δημοψήφισμα για την απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του αυστριακού έγκυρου εβδομαδιαίου πολιτικού-οικονομικού περιοδικού Profil.

Δημοψήφισμα ζητά η συντριπτική πλειοψηφία των Αυστριακών που συμμετείχε στη δημοσκόπηση και συγκεκριμένα το 71% των ερωτηθέντων. Μόλις το 22% των συμμετεχόντων θεωρεί άσκοπη μία τέτοια ενέργεια, ενώ το υπόλοιπο 7% δεν εκφράζει άποψη για το θέμα.

«Χαστούκι» για την κυβέρνηση

Σύμφωνα με αναλυτές, το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης αποτελεί ένα επιπλέον «ράπισμα» εναντίον της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, εξάλλου, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη χθεσινή ψήφιση στην Επιτροπή Υγείας της αυστριακής Βουλής της τροπολογίας για την κατάργηση του νόμου πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση, που είχε ψηφιστεί τον Ιούλιο του 2015 και επρόκειτο να ισχύσει από την 1η Μαΐου 2018.

Διαφωνούν ακόμη και οι ψηφοφόροι τους

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι, ότι Δημοψήφισμα ζητά ακόμη και μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων του Κόμματος των Ελευθέρων, η οποία διαφωνεί με την άρση της απαγόρευσης του καπνίσματος που προωθούσε, σχεδόν εκβιαστικά, το κόμμα που ψήφισαν. Συγκεκριμένα, το 55% των ψηφοφόρων του κόμματος τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Η κυβερνητική πλειοψηφία, πάντως, φαίνεται να αδιαφορεί και για το δεύτερο «ράπισμα» εναντίον της που, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί το πρωτοφανές «ρεκόρ» των εκατοντάδων χιλιάδων «δηλώσεων υποστήριξης», από πλευράς πολιτών, για διενέργεια δημοψηφίσματος υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος.

Ο αριθμός των δηλώσεων υποστήριξης ανέρχεται ήδη σε σχεδόν 500.000, αντί των απαραίτητων 8.401, ενώ η συγκέντρωση δηλώσεων από πολίτες σε δήμους και κοινότητες πρόκειται να συνεχιστεί έως τις 4 Απριλίου.

Σύμφωνα με το σχετικό νόμο του 2015, η απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση θα ίσχυε από την 1η Μαΐου, ωστόσο η νέα κυβέρνηση, κάτω από τις εκβιαστικές πιέσεις του Κόμματος των Ελευθέρων – το οποίο έθετε αυτό ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση – αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών, κυρίως από τον ιατρικό και επιστημονικό κόσμο, αλλά και από οργανώσεις πολιτών.

Σύμφωνα με την κορυφαία αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung, το 24,3% των πολιτών καπνίζει σε καθημερινή βάση, όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας) είναι 18,4%, ενώ σε 14.000 το χρόνο ανέρχεται ο αριθμός των θανάτων στην Αυστρία εξαιτίας του καπνίσματος.

Ο μέσος καπνιστής στην Αυστρία φέρεται να καπνίζει 20 τσιγάρα την ημέρα και να ξοδεύει κατά μέσο όρο γύρω στις 2.000 ευρώ το χρόνο για την αγορά τσιγάρων. Σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα,το 70% των Αυστριακών πολιτών τάσσεται υπέρ του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading