Η Τουρκία κατηγόρησε Ολλανδό διπλωμάτη για κατασκοπεία

Μια περίεργη υπόθεση η οποία δημιουργεί ένα χάσμα στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία έχει έρθει στο φως τις δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, ένας Ολλανδός διπλωμάτης εγκατέλειψε την Τουρκία καθώς κατηγορείται από την γείτονα για κατασκοπεία.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε ότι ένας  διπλωμάτης της χώρας αποσύρθηκε από το προξενείο της Κωνσταντινούπολης όπου και εργαζόταν καθώς κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για κατασκοπεία.

Τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία κάνουν λόγο για έναν Ολλανδό κατάσκοπο, ο οποίος συνελλήφθη την Δευτέρα από τις τουρκικές αρχές.

Από την πλευρά του, το ολλανδικό υπουργείο ανέφερε ότι ο άνδρας, τα αρχικά του οποίου προσδιορίζονται ως Α.Ζ., διέφυγε από την χώρα καθώς είναι πολύ πιθανόν να απειληθεί η ίδια του η ζωή.

Τι αναφέρει το Al Jazeera

Από την πλευρά του το Al Jazeera φιλοξενεί δηλώσεις ενός ανώνυμου Τούρκου αξιωματούχου, ο οποίος κάνει λόγο για έναν άγνωστο διπλωμάτη ο οποίος πιάστηκε στα δίχτυα της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MİT, προσθέτωντας παράλληλα ότι ο συγκεκριμένος άνδρας συνέλεγε πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση «Κλάδος Ελιάς» που διεξήγαγε η Τουρκία εναντίον των τρομοκρατών όπως χαρακτηρίζονται από την Άγκυρα του PKK.

Ακόμα η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο εν λόγω διπλκωμάτης συνδεόταν με την «τρομοκρατική» οργάνωση των μονάδων της Λαϊκής Προστασίας (YPG) που δρουν στην πόλη Αφρίν της Συρίας. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι του επετράπη του Ολλανδού να εγκαταλείψει τη χώρα αφού είχαν συγκεντρωθεί αρκετά αποδεικτικά στοιχεία εις βάρος του.

Τι ισχυρίζεται ολλανδική εφημερίδα

Από την άλλη, η ολλανδική εφημερίδα Trouw  αναφέρει ότι ο διπλωμάτης κατηγορήθηκε από τις τουρκικές αρχές ότι προσπαθούσε να εξακριβώσει, μεταξύ άλλων, τυχόν διασυνδέσεις της Τουρκίας με τον ISIS.

Loading