Η Μέρκελ εξετάζει αλλαγές στο νόμο για τα social media

Να τροποποιήσει τον αμφιλεγόμενο νόμο κατά της ρητορικής του μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σκέφτεται η Άγγελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν κλείνει τα αυτιά της στις υποστηρίζουν ότι ο εν λόγω νόμος θα οδηγήσει σε κρούσματα λογοκρισίας.

Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, που τέθηκε σε ισχύ από την πρώτη μέρα του 2018, θα επιβάλλονται πρόστιμα έως και 50 εκατομμυρίων ευρώ σε ιστοσελίδες που δεν θα απομακρύνουν εγκαίρως την ρητορική μίσους. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί έντονες ανησυχίες, ότι μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, το Facebook κ.α., θα μπλοκάρουν περισσότερες αναρτήσεις από όσες είναι απαραίτητο.

«Θα το εξετάσουμε»

«Ασφαλώς, τώρα εξετάζουμε τις επιπτώσεις που έχει αυτός ο νόμος και το τι συμβαίνει και σαφώς θα το εξετάσουμε και αυτό, σχολίασε η Μέρκελ στην εβδομαδιαία ομιλία της. «Πιθανόν να χρειαστεί να τον τροποποιήσουμε, αλλά η βασική προσέγγιση παραμένει ότι χρειαζόμαστε κανονισμούς», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο

Γενικότερα, η Γερμανία έχει μερικούς από τους αυστηρότερους νόμους στον κόσμο για τη δυσφήμιση, τη δημόσια υποκίνηση σε διάπραξη εγκλήματος και τις βίαιες απειλές, ενώ προβλέπει και ποινές φυλάκισης για την άρνηση του Ολοκαυτώματος και την υποκίνηση μίσους κατά μειονοτήτων. Σπανίως, πάντως, ασκείται κάποια σχετική δίωξη.

Κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ασκήσει κριτική εις βάρος του νόμου, με το αιτιολογικό ότι είναι λάθος ιδιωτικές εταιρείες να λαμβάνουν αποφάσεις για το αν είναι παράνομες κάποιες αναρτήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading