Κατρούγκαλος: «Όχι… σαλαμοποίηση στα Σκόπια»

«Ναι» σε μία λύση «πακέτο» για τα Σκόπια και «όχι» στη «σαλαμοποίηση» λέει ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε, ότι «κανείς στην κυβέρνηση δεν τρομοκρατείται» από τις απεσταλμένες σφαίρες.

«Δε θα επηρεαστεί ο Κοτζιάς»

«Ούτε η Δημοκρατία τρομοκρατείται, ούτε κανείς στην κυβέρνηση. Πολύ λιγότερο ένας υπουργός σαν τον Νίκο Κοτζιά, που έχει δείξει δείγματα πολιτικού θάρρους επανειλημμένα, πρόκειται να επηρεαστεί στο ελάχιστο», τόνισε στην ΕΡΤ ο κ. Κατρούγκαλος, μία ημέρα μετά τις απειλητικές επιστολές που δέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Οι σφαίρες μπορεί σε μερικούς να φαίνονται αστείες, αλλά δεν είναι, γιατί μπορεί πραγματικά να εκδηλώνουν προθέσεις ορισμένων κύκλων να δημιουργήσουν κλίμα μισαλλοδοξίας», πρόσθεσε. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο «φαίνεται ότι υπήρξαν κι άλλες».

«Όχι στον διχασμό»

Το σημαντικό, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, είναι να μη δηλητηριαστεί το πολιτικό κλίμα. Ο ίδιος τόνισε πως ο βασικός κίνδυνος είναι η μισαλλοδοξία και ο διχασμός.

«Κάθε φορά που το έθνος μας διχάζεται, δεν έχουμε μόνο ήττες σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά έχουμε πολύ βαθύτερες συνέπειες που σημαδεύουν που την πολιτική πορεία της χώρας», σχολίασε σχετικά.

«Τίμιος συμβιβασμός»

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, έκανε λόγο για παράθυρο ευκαιρίας, υποστηρίζοντας πως «για πρώτη φορά ότι η κυβέρνηση και ο λαός των Σκοπίων είναι διατεθειμένοι να δεχθούν μια λύση, έναν τίμιο συμβιβασμό χωρίς αλυτρωτισμό».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Ντιμιτρόφ και Νίμιτς, επανέλαβε την απάντηση Κοτζιά, ότι δηλαδή «παίρνουμε το νήμα από εκεί που το άφησε το Νταβός και οι συγκλίσεις του Νταβός πρέπει να αποτελούν αφετηρία», καθώς και ότι οι θέσεις της Αθήνας δηλώνονται από την Αθήνα.

«Δεν είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι δεν πρέπει να δημιουργείται σύγχυση με τη δική μας, ιστορική ελληνική Μακεδονία, αλλά πρόσθεσε πως το γειτονικό κράτος έχει, όπως όλα τα κράτη και οι λαοί, δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού.  Γι’ αυτό, όπως είπε, το όνομα πρέπει να διακρίνει σαφώς την ιστορική ελληνική Μακεδονία από το δικό τους κράτος.

«Πρέπει να ξεχωρίσουμε και στο όνομα και στις μεταξύ μας σχέσεις την Ιστορία από τη γεωγραφία. Η Ιστορία είναι σαφής, δεν είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου», είπε σχετικά.

Όσο για το στόχο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, δήλωσε πως «θέλουμε συμφωνία πακέτο και όχι τη σαλαμοποίηση, μια συμφωνία που να περιλαμβάνει το όνομα, εξάλειψη κάθε στοιχείου αλυτρωτισμού και αναφορά στο Σύνταγμα».

Loading