ΗΠΑ: «Φρένο» Τραμπ στα εισαγόμενα φωτοβολταϊκά

Την επιβολή υψηλών δασμών στα εισαγόμενα πλυντήρια και τα φωτοβολταϊκά πάνελ υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η απόφασή του προκάλεσε την έντονη ανησυχία του κλάδου της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ο ίδιος, ωστόσο, υποστηρίζει ότι, πλέον, κανείς δε θα μπορεί να εκμεταλλεύεται τη χώρα του.

Αντιδρούν Κίνα και Νότια Κορέα

Μεταξύ των χωρών που έχουν σπεύσει να καταδικάσουν την απόφαση του Λευκού Οίκου βρίσκονται η Κίνα και η Νότια Κορέα. Η τελευταία, μάλιστα, σκοπεύει να προσφύγει και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ο Τραμπ, πάντως, δεν… πτοείται και διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο. «Θα βρουν και πάλι δουλειά άνθρωποι και θα φτιάχνουμε τα δικά μας προϊόντα και πάλι. Ήταν πολύς ο καιρός’, σχολίασε.

Παράλληλα, δήλωσε ότι στο Νταβός θα συζητήσει για επενδύσεις στις ΗΠΑ, ενώ ερωτηθείς για την κατάθεση του υπουργού Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, στον ειδικό εισαγγελέα που ερευνά την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές, απάντησε πως είναι κάτι που δεν τον απασχολεί καθόλου.

Χιλιάδες διαδηλωτές στην Ελβετία

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η επικείμενη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην Ελβετία,  για την ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, «έβγαλε» χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους.

Η Ζυρίχη κατακλύστηκε από διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα όπως «Τραμπ, δεν είσαι ευπρόσδεκτος» και «Σπάστε τα όλα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ».

Πολλοί εξ αυτών κρατούσαν σημαίες και πλακάτ με συνθήματα υπέρ του περιβάλλοντος και κατά της παγκοσμιοποίησης, όπως «Όχι στον Τραμπ, όχι στον άνθρακα, όχι στο αέριο, όχι στα ορυκτά καύσιμα». Το πλήθος διέσχισε την οικονομική συνοικία της ελβετικής πόλης, σε μια διαδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε με την άδεια των αρχών.

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας και φυσικά στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, τη Βέρνη.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 4.000 Ελβετοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για την προστασία των συνέδρων στο Νταβός, μαζί με 1000 αστυνομικούς. Παράλληλα, έχει οριστεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading