Αυξάνεται ο εβραϊκός πληθυσμός στη Δυτική Όχθη

Αύξηση της τάξεως του 3,4% σημείωσε ο εβραϊκός πληθυσμός της Δυτικής Όχθης το 2017. Όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο του Γιεσά, η μεγαλύτερη οργάνωση των Ισραηλινών εποίκων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, οι Εβραίοι στην περιοχή ανέρχονται, πλέον, σε 435.708.

Η εν λόγω οργάνωση αναλύει τα δημογραφικά στοιχεία που συγκεντρώνει το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ, το οποίο στις απογραφές του δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ των κοινοτήτων που βρίσκονται στο ισραηλινό έδαφος και τη Δυτική Όχθη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στον παραπάνω αριθμό κατοίκων δεν περιλαμβάνονται οι περίπου 200.000 Ισραηλινοί που ζουν στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, στις αραβικές συνοικίες της πόλης, καθώς και στις 12 συνοικίες των εποίκων.

Διπλάσια η αύξηση των εποίκων

Ο αριθμός των εποίκων αυξήθηκε κατά 3,9% σε σχέση με το 2016, την ώρα που ο πληθυσμός του Ισραήλ αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 2% ετησίως.

Το Συμβούλιο χαιρετίζει την αύξηση του εβραϊκού πληθυσμό στη Δυτική Όχθη. Παράλληλα, όμως, εκφράζει τη λύπη του για το “σιωπηλό πάγωμα” της κατασκευής κατοικιών για τους εποίκους, όπως το αποκαλεί. «Η κυβέρνηση ανακοινώνει κατασκευαστικά (έργα) στην Ιουδαία – Σαμάρεια (σ.σ. η βιβλική ονομασία της Δυτικής Όχθης), αλλά δεν βλέπουμε αποτελέσματα επί του πεδίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε η ισραηλινή οργάνωση “Ειρήνη Τώρα”, η οποία αντιτίθεται στους εποικισμούς, το 2017 το Ισραήλ ενέκρινε την κατασκευή 6.742 νέων κατοικιών. Επίσης, στις 11 Ιανουαρίου άναψε το «πράσινο φως» για την κατασκευή ακόμη 1.100 κατοικιών για εποίκους.

Πού συγκεντρώνονται οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου του Γιεσά, οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία στις δύο μεγαλύτερες πόλεις των εποίκων, το Μοντίν Ιλίτ, στα δυτικά της Ραμάλας, με 70.119 κατοίκους και το Μπειτάρ Ιλίτ, στα νότια της Ιερουσαλήμ, με 56.485 κατοίκους. Οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι αποτελούν το 10% του πληθυσμού του Ισραήλ.

Όσον αφορά τον τρίτο μεγαλύτερο οικισμός εποίκων στη Δυτική Όχθη, αυτός είναι το Μααλέ Αντουμίμ, στα ανατολικά της Ιερουσαλήμ, με 40.996 κατοίκους.

Βάσει του διεθνούς δικαίου, πάντως, ο εποικισμός θεωρείται παράνομος. Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, μάλιστα, θεωρεί ότι η πρακτική αυτή συνιστά εμπόδιο για την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων. Η ισραηλινή κυβέρνηση, ωστόσο, το αμφισβητεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading