Βουλγαρία: Ποινή φυλάκισης σε πρώην επικεφαλής δημόσιας υπηρεσίας

Ποινή φυλάκισης 15 ετών επέβαλε η βουλγαρική δικαιοσύνη στον πρώην διευθυντή της υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας, Κίρτσο Κίροφ. Ο εν λόγω κατηγορούμενος καταδικάστηκε από τις αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων ύψους 2,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από το 2007 ως το 2011 ο Κίροφ υπέγραψε περίπου 1.000 δικαιολογητικά δαπανών 2,6 εκατ. ευρώ, για έρευνες οι οποίες στην πραγματικότητα δεν έγιναν ποτέ.

Το χρονικό τη υπόθεσης

Αυτή όμως, δεν είναι η πρώτη του καταδίκη για την υπόθεση αυτή. Το 2015 του έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης 10 ετών. Όμως το 2016 το εφετείο διέταξε την επανάληψη της δίκης του. Ο ίδιος κατηγορείται ότι από το 2007 ως το 2011 υπέγραψε περίπου 1.000 δικαιολογητικά δαπανών για έρευνες που δεν έγιναν ποτέ.

Ο Κίρτσο Κίροφ, στη δίκη του, αμύνθηκε στις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως έκανε τις δαπάνες αυτές προκειμένου να στρατολογήσει πληροφοριοδότες. Παρόλα αυτά, όμως, οι ίδιοι που κατονόμαζε ο Κίροφ ως πληροφοριοδότες κατέθεσαν στο δικαστήριο και αμφισβήτησαν ότι είχαν εργασθεί ποτέ για τον ίδιο και πόσω μάλιστα ότι είχαν πληρωθεί.

Το δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση της μισής του περιουσίας, την στιγμή που ο ίδιος δήλωνε ότι θα ασκήσει έφεση. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, διώκεται για πολιτικούς λόγους, καθώς πρόσκειται στο αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Εναντίον του κατηγορούμενου έχουν ασκηθεί διώξεις, επίσης, για μια τρίτη υπόθεση, κατά την οποία το 2014 είχε αποκαλύψει κρατικά απόρρητα σε τηλεοπτική εκπομπή.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία επικρίνεται τακτικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματός της απέναντι στα κρούσματα διαφθοράς σε υψηλό επίπεδο.

Loading