Eurostat: Οι Έλληνες μένουν με τους γονείς τους

Σύμφωνα με τη Eurostat, στην Ελλάδα συναντάται το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων, ηλικίας 25-34 ετών, που διαμένουν με τους γονείς τους. Μάλιστα, η χώρα μας βρισκόταν στις πρώτες θέσεις, μαζί με την Ιταλία, ακόμη και πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση.

Σημαντικός ο οικονομικός παράγοντας

Τα στοιχεία της Eurostat είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα και χρήζουν περαιτέρω μελέτης και ανάλυσης από τους ειδικούς. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να δούμε πού οφείλεται το φαινόμενο, ποιους κινδύνους εγκυμονεί και με ποιες μεθόδους είναι εφικτή η μετακόμιση των νέων από την οικία των γονέων τους.

«Είναι αλήθεια, ότι λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί λιγάκι τα ποσοστά. Υπάρχει σαφέστατα εκείνη η κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι μόνο για οικονομικούς λόγους δεν μπορούν να συντηρήσουν τον εαυτό τους και να νοικιάσουν σπίτι», σχολίασε στο Πρακτορείο 104,9 η Φιλοθέη Ματσίγκου, σύμβουλος καριέρας και σταδιοδρομίας.

Το αίσθημα ασφάλεια και ο ρόλος των γονέων

Οι λόγοι, πάντως, δεν είναι αποκλειστικά οικονομικοί. «Υπάρχει και η κατηγορία των ανθρώπων που επιλέγουν να μην ανεξαρτητοποιηθούν, γιατί ίσως τους αρέσει πιο πολύ η άνεση που τους προσφέρει το οικογενειακό σπίτι, η ασφάλεια που τους δίνει», εξήγησε η κ. Ματσίγκου.

Σύμφωνα με την ίδια, καθοριστικό ρόλο παίζει και η νοοτροπία των γονέων. «Έχει τύχει πολλές φορές να συστήνουμε ακόμα και σε φοιτητές που είναι μικρότεροι των 25, να κάνουν παράλληλα με τη φοιτητική τους ζωή τους part time δουλειές, εάν τους το επιτρέπει η σχολή τους. Εκείνη τη στιγμή, οι γονείς δεν το επιτρέπουν, τους λένε ‘μην ανησυχείς, σου δίνω εγώ τα χρήματα, εσύ κοίταξε να δώσεις, να περάσεις τη σχολή σου και μην αγχώνεσαι γι΄ αυτό’», είπε χαρακτηριστικά. «Στην ουσία, κάτι τέτοιο οδηγεί το άτομο στο να μη γνωρίζει πώς να ανεξαρτητοποιηθεί», εξήγησε.

Οι κίνδυνοι και οι λύσεις

Σύμφωνα με τη σύμβουλο καριέρας, μέσα από μια τέτοια πραγματικότητα και όταν, κάποια στιγμή, χάνεται η αίσθηση της ασφάλειας, «το άτομο εν συνεχεία χάνει την κοινωνική του αυτοπεποίθηση» και έχει το σκεπτικό ‘ίσως εγώ να μην μπορώ να κάνω κάτι’».

Ο κ. Ματσίγκου, πάντως, υποστηρίζει πως ένας νέος μπορεί να εγκαταλείψει την οικογενειακή θαλπωρή, αρκεί «να είναι διατεθειμένος να ανεξαρτητοποιηθεί, γιατί υπάρχουν και τα άτομα που δεν μπορούν, γιατί πολύ απλά δεν το θέλουν».

Όσον αφορά το πώς, η ίδια εξήγησε: «Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνει. Ο πρώτος και ο πιο σημαντικός, είναι ο καλύτερος οικονομικός προϋπολογισμός. Τι σημαίνει αυτό; Να σκεφτούμε τον εαυτό μας σαν μια επιχείρηση που έχει έσοδα, έξοδα, πληρωμή, φόρους. Αν μια επιχείρηση δεν κάνει σωστό προϋπολογισμό, είναι ζημιογόνα… Πρέπει να κάνεις έναν σωστό προϋπολογισμό. Θα ζεις στην ουσία καλύτερα μόνος σου».

Παραδείγματα από την Ευρώπη

«Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί πώς με 500 ευρώ είναι δυνατό να συντηρήσει ένα σπίτι. Σαφέστατα, δεν είναι εφικτό και για αυτό και έρχεται μια άλλη λύση, η συγκατοίκηση. Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, δεν μπορείς να μείνεις μόνος σου, ενώ στη χώρα μας, εάν ρωτήσεις ποιος μένει με κάποιον συγκάτοικο και δεν υπάρχει φιλική σχέση, θα σου πει ότι αυτό δεν συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα», σχολίασε η κ. Ματσίγκου.

«Αυτό είναι κάτι που θα αρχίσει να έρχεται ως τρόπος ζωής, γιατί είναι αναγκαίο, να μένουμε με ανθρώπους που δεν είναι φίλοι μας. Αποτελεί δε και ένα στάδιο ωρίμανσης… Όλη αυτή η διαδικασία σε ωριμάζει και σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ανεξάρτητος, αυξάνει την αυτοπεποίθηση, όλα στην ουσία είναι μια αλυσίδα»,κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading